Cu toate ca este un lucru in general acceptat in orice tara din lume, un studiu detaliat efectuat de trei sociologi olandezi, a certificat cu dovezi palpabile aceasta situatie. Copiii din comunitatile mici de imigranti, au performante scolare mult mai bune decat ale copiilor autohtoni, proventiti in general din familii cu un nivel de trai mult superior celor de emigranti.
Sociologii Mark Levels, Jaap Dronkers si Gerbert Kraaykamp au descoperit ca influentele primare din viata copiilor, precum tara de origine, locul actual de trai si comunitatea de imigranti joaca un rol hotarator in motivatia si dorinta de autodepasire, precum si in competitia cu ceilalti copii care provin din medii defavorizate sau comunitati marginalizate de emigranti.
Studiul s-a axat pe rezultatele obtinute la materii precum matematica si literatura de catre un esantion 7 000 de copii de imigranti in varsta de 15 ani, originari din 35 de tari defavorizate, care la momentul actual traiesc si invata in 13 tari dezvoltate din Occident.
“Saracia, mizeria si mai ales perspectiva de a se intoarce in tarile de unde provin parintii lor, sunt factori care-i ingrozesc la propriu pe acesti adolescenti. Intr-o zi, i-am intrebat de ce in timpul liber nu se duc in cluburi sau pub-uri la fel restul colegilor lor. Invariabil peste 80% dintre copii de imigranti intervievati, mi-au raspuns ca prefera sa recitesca lectiile si sa caute informatii noi fata de cele care li se predau la scoala” declara Mark Levels.
Rezultatele studiului publicat in marile ziare occidentale a ridicat un val de furie din partea partidelor nationaliste si a miscarilor neonaziste in tari precum Germania, Austria, Spania, Norvegia, Marea Britanie si Franta. Aceste partide si miscari se tem de ridicarea unei adevarate generatii de copii alogeni, din imigranti la prima generatie, care in viitorul apropiat vor ocupa posturile de conducere din guvern, precum si cele mai bine platite posturi ale companiilor locale.
sursa