Setari manuale aparate foto

Pe rotiţa cu care sunt selectate modurile de fotografiere ale unui aparat foto compact se găseau în trecut literele P, A, S şi M sau P, Av, Tv şi M. Spun se găseau deoarece mulţi producători le-au eliminat din simplul motiv că nu erau folosite. Foarte mulţi utilizatori cumpără un aparat foto, îl pun pe poziţia Auto şi rotiţa rămâne pe acea poziţie până când acesta se defectează şi este schimbat.

Acest articol se adresează celor care doresc să experimenteze puţin cu setările manuale ale aparatului foto, din dorinţa de-a realiza poze mai frumoase sau mai artistice. Vom discuta în mod special de aparate foto compacte, însă aproape toate setările şi parametrii de mai jos se regăsesc şi la aparate DSLR. Cunoscătorii pot ajuta cu sfaturi adiţionale în casuţa de comentarii de la final.



Modurile manuale ale aparatelor foto

P, A, S, M sau P, Av, Tv, M în traducere liberă

Aceste litere indică modurile de fotografiere Program, Apperture Priority, Shutter Priority şi Manual. Pentru aparatele de la Canon, aceste indicative sunt P, Av, Tv şi M. Modul Program este un mod semi-automat, Aperture Priority se traduce prin prioritate de diafragmă, iar Shutter Priority prin prioritate de timp de expunere. Fiecare din ele permite un anumit nivel de control al parametrilor fotografiei, parametri pe care-i vom prezenta pe scurt mai jos.

Parametrii unei fotografii

Valoarea ISO

Dacă am vrea să intrăm în detalii, am putea vorbi despre zeci de parametri. Cum articolul de faţă nu este unul de specialitate, ne vom limita la parametrii principali ai unei fotografii. Atunci când senzorul foto a înlocuit filmul foto, producătorii de aparate foto au încercat să păstreze un parametru foarte important şi anume valoarea ISO. Aceasta indică nivelul în care filmul sau senzorul este sensibil la lumină.

Cei care au folosit aparate cu film ştiu că vara se cumpărau filme cu ISO 100 sau 200 pentru că majoritatea pozelor erau realizate în condiţii de lumină puternică. Pentru fotografiile de interior sau cele care se făceau în lumină mai slabă erau preferate filmele cu ISO 400. La aparatele foto compacte actuale, valorile ISO variază între 100 şi 6400. Unele permit folosirea unor valori ISO şi mai mari, însă utilitatea lor este scăzută.

Aparatele foto compacte nu permit schimbarea valorii ISO în modurile automate, însă ea este accesibilă în modurile manuale. Efectul acestei schimbări? O calitate mai bună sau mai slabă a imaginii, aşa cum vom vedea în continuare.
 

ISO 400, F4.0, 1/125 s

Timpul de expunere

Acesta este un parametru destul de uşor de explicat. Timpul de expunere este timpul în care senzorul primeşte lumina prin obiectiv pentru a imortataliza un cadru. În cazul camerelor foto compacte, senzorul este expus în continuu pentru a putea transmite imagini către ecranul aparatului. Atunci când este apăsat declanşatorul sau butonul pentru a face o poză, un mecanism acoperă senzorulul şi apoi îl expune pentru o perioadă de timp scurtă şi precisă la lumina ce intră prin obiectiv. Această perioadă de tip se măsoară în secunde şi poate varia între 1/1000 s şi 30 s.

De cele mai multe ori veţi vedea pe ecranul aparatului parametri precum 1/30 sau 1/6 sau 1/250. Aceştia indică un timp de expunere de 1/30 s, 1/6 s sau 1/250 s. O primă aplicaţie practică pentru timpul de expunere este obţinerea unor imagini clare sau a unor imagini mişcate. În general, dacă timpul de expunere este mai mic de 1/40 s, imaginile vor fi clare dacă aparatul foto nu este aşezat pe un suport sau trepied şi nu este folosit un sistem activ de stabilizare a imaginii. Sistemele digitale de stabilizare nu trebuie luate în seamă.

Un sistem optic de stabilizare a imaginii, inclus în obiectiv sau integrat în suportul senzorului permite realizarea unor imagini clare chiar şi cu un timp de expunere de 1/8 s. Pentru timp mai mari de expunere, cum ar fi 1/3 s, aparatul trebuie fixat pe un suport sau pe un trepied.

Deschiderea diafragmei sau apertura

Aceasta este controlată direct în modul A sau Aperture Priority. Diafragma este cea stabileşte câtă lumină ajunge la senzor. Puteţi să v-o imaginaţi ca deschidere rotundă cu arie variabilă aflată în faţa senzorului. Apertura este gradul de deschidere al diafragmei şi se măsoară în număr F. Pentru cei interesaţi, acest număr F este un raport între distanţa focală şi diamtrul efectiv al deschiderii.

Atunci când sunteţi în modul manual A, pe ecran va fi afişat numărul F. Cu cât este mai mare, cu atât diafragma este mai închisă. Cu cât F-ul este mai mic, cu atât diafragma este mai deschisă şi la senzor ajunge mai multă lumină.

Echilibrul între ISO, apertură şi timpul de expunere

Pentru ca o poză să arate bine trebuie să existe un echilibru între aceşti trei parametri. Cu apertura şi timpul de expunere fixe, fotografiile arată diferit la valori ISO diferite. Aici intră în scenă automatizarea dată de aparatele foto digitale. În modul Auto, aparatul analizează scena ce urmează a fi imortalizată şi stabileşte o valoare ISO, o apertură sau deschidere a diafragmei şi un timp de expunere.

Din păcate, algoritmul automat implementat de producător nu se jenează să aleagă valori ISO mari dacă lumina nu este foarte bună. Implicit, calitatea imaginii este afectată de zgomotul de imagine, cunoscut popular sub denumirea de purici. Aici intervin modurile manuale, în care valoarea ISO este stabilită de utilizator.

Cum ştii ce valoare ISO să foloseşti

Dacă ai folosit în trecut un aparat cu film foto, poţi să pleci de la acelaşi principiu: în lumină naturală puternică foloseşti ISO 100, iar în interior ISO 400. Majoritatea aparatelor foto digitale compacte oferă cea mai bună calitate a imaginii între ISO minim şi ISO 200. La valori ISO mai mari de 400 încep să apară puricii de care vorbeam sau zgomotul de imagine. Dacă vreţi să vedeţi cum se descurcă aparatul pe care-l deţineţi la diverse valori ISO, puteţi să faceţi următorul test. Într-o cameră luminată potrivit, aşezaţi aparatul pe o masă sau pe un trepied. Activaţi modul P, declanşarea temporizată la două sau 10 secunde şi faceţi câte o poză cu fiecare valoare ISO din meniu. Analizaţi apoi aceste imagini la mărime 100% pe ecranul calculatorului şi veţi vedea diferenţele.


ISO 100 - detaliu

Calitatea imaginii are de suferit din cauza valorilor ISO doar atunci când lumina nu este foarte bună. În lumină naturală puternică, în modul Auto, aparatul va seta singur un ISO mic. Când aveţi de fotografiat un cadrul cu lumină redusă aveţi mai multe opţiuni. Fie folosiţi un ISO ceva mai mare şi atunci veţi avea un timp de expunere destul de mic pentru ca imaginea să nu fie mişcată, fie folosiţi un ISO mai mic, însă va trebui să stabilizaţi camera pe un obiect fix sau pe un trepied.


ISO 800 - detaliu

Puteţi spune că şi blitzul este o soluţie, însă în cazul camerelor compacte el este inutil la o distanţă mai mare de patru metri. Veţi descărca blitzul degeaba dacă vreţi să pozaţi o clădire în condiţii de lumină slabă. În plus, blitzul va scoate în evidenţă persoanele sau obiectele din primul plan, restul fotografiei urmând să fie întunecată. Utilizarea blitzului este justificată doar pentru fotografierea unor persoane sau a unor obiecte aflate la distanţe mici.

Modul P sau Program

În modul P utilizatorul selectează valoarea ISO şi alţi parametri secundari (balans de alb), aparatul urmând să stabilească ce timp de expunere şi ce diafragmă să folosească. Se poate spune că acesta este un mod semi-automat şi se pretează pentru multe situaţii. Din nefericire, el poate da uneori şi rezultate mai puţin plăcute, folosind fie o deschidere maximă a diafragmei, fie timpi de expunere prea mari care dau imagini mişcate. Pentru un nivel de control mai sporit trebuie alese modurile A (Av) sau S (Tv).

Modul A, Av sau Aperture Priority

În acest mod utilizatorul poate controla apertura, alături de valoarea ISO. Acesta este modul pe care-l prefer personal deoarece îmi oferă un nivel de control optim al fotografiei. În continuare voi încerca să explic felul în care fotografia este afectată de deschiderea diafragmei.

Atunci când facem o fotografie, observăm că nu toate obiectele din ea sunt în focus sau clare. Unele se văd puţin în ceaţă sau neclare. Acestea din urmă nu se află în zona de clar a imaginii. Deschiderea diafragmei stabileşte cât de scurtă, sau cât de lungă este zona de clar. Atunci când numărul F este mare, zona de clar este foarte lungă şi aproape toate obiectele din imagine vor fi clare. Vom vedea clar atât un pom aflat la doi metri depărtare, cât şi un bloc aflat la câţiva zeci de metri.
 

Număr F mare - aproape toate obiectele se văd clar

În cazul unui portret realizat în natură, faţa subiectului va fi aproape la fel de clară precum muntele din fundal. Dacă folosim un număr F mic, adică o deschidere mare a diafragmei, zona de clar se îngustează foarte mult. Această setare ne oferă posibilitatea să realizăm poze "artistice", în care elementele din fundal sunt foarte neclare, iar subiectul este foarte bine definit. Pentru a testa obţinerea unui astfel de efect, fotografiaţi o latură a unei mese ori o balustradă de-a lungul ei. Folosiţi întâi cel mai mare număr F pentru ca ea să fie clară pe aproape toată lungimea şi apoi cel mai mic număr F pentru a vedea diferenţa.
 
Număr F mic - fundalul nu se mai află în zona de clar

Modul A şi un număr F cât mai mic sunt recomandate pentru fotografia Macro, adică prin apropierea aparatului la câţiva centimetri de subiect. Floarea sau insecta se vor vedea foarte clar, iar imaginea din fundal va fi în ceaţă. Fundalul neclar poartă numele de bokeh, o denumire provenită din japoneză care poate să se refere şi la aspectul estetic al acestui efect. Cu cât numărul F este mai apropiat de 2.0 sau chiar mai mic, cu atât fundalul va fi mai neclar şi efectul mai accentuat.

Aparatele foto compacte oferă în general un obiectiv cu F2.8 sau mai mare. Mai mulţi producători au lansat însă de curând modele compacte de top cu obiective cu F mic sau foarte luminoase. Menţionăm aici Canon S95, Panasonic LX5, Nikon P300 şi Olympus XZ-1.

Modul S, Tv sau Shutter Priority

În acest mod, utilizatorul poate schimba timpul de expunere şi valoarea ISO, aparatul urmând să aleagă apertura sau deschiderea diafragmei potrivită. Modul S nu are foarte multe aplicaţii în cazul aparatelor foto compacte, însă poate fi folosit pentru fotografie nocturnă cu expunere prelungită. Selectaţi o valoare ISO mică, fixaţi aparatul pe un trepied şi setaţi un timp de expunere de câteva secunde. Veţi obţine poze mult mai bune decât dacă le-aţi fi făcut în modul auto cu aparatul în mână.

Modul manual S sau Tv

Modul M sau Manual

În acest mod, utilizatorul putea selecta atât timpul de expunere, cât şi apertura şi valoarea ISO. El este recomandat atunci când vreţi să imortalizaţi detalii care nu ar fi vizibile într-o poză cu expunere normală. Cu alte cuvinte, vreţi să faceţi poze mai deschise sau mai închise pentru a scoate în evidenţă anumite detalii. Nu vă deranjează că unele zone din fotografie sunt foarte luminoase ori prea întunecate.

Dacă doriţi să faceţi experimente cu acest mod, vă recomandăm să alegeţi un cadru nocturn şi să vedeţi cum arată poza cu timp de expunere lung şi diafragmă foarte deschisă ori cu timp de expunere şi mai lung şi diafragmă ceva mai închisă.

Ajustarea expunerii

Să presupunem că nu sunteţi mulţumiţi cu expunere selectată automat de aparatul foto într-unul din modurile P, A sau S. Puteţi să treceţi în modul M, însă aceasta nu este o soluţie rapidă. Ea poate fi oferită de ajustarea expunerii. Majoritatea aparatelor foto au fie un buton dedicat, fie o funcţie rapidă în meniuri, indicate prin simbolul +/-. Autunci când este activată ajustarea expunerii, o rotiţă sau două butoane vă permit să setaţi un anumit nivel de supraexpunere sau subexpunere al imaginii. Puteţi să testaţi această facilitate în modul P cu o scenă mai luminoasă sau mai întunecată.

La final

Dacă deţineţi un aparat foto digital compact şi nu sunteţi mulţumit de calitatea imaginii, puteţi lua în considerare achiziţionarea unui DSLR. O alternativă mai compactă este reprezentată de aparatele foto cu senzor de DSLR, dar fără ocular optic. Cele mai cunoscute sunt cele din gama Micro Four Thirds de la Panasonic şi Olympus sau cele din seria NEX de la Sony. Dacă veţi învăţa să folosiţi modurile manuale la un aparat foto compact, trecerea la un DSLR va fi foarte uşoară. Modul Auto al unui DSLR sau al unui aparat foto Micro Four Thids iroseşte o parte din potenţialul dispozitivului. În plus, dacă doriţi cu adevărat să faceţi fotografii mai frumoase, însuşirea cunoştinţelor despre parametrii fotografiei vă va ajuta foarte mult.

sursa

Top programe gratuite Windows


Aplicațiile fac utilizarea PC-ului mai ușoară, făcând posibile noi moduri de a lucra și de a vă distra. Topul de mai jos include unele dintre cele mai bune aplicații gratuite care vă ajută să socializați și să păstrați legătura, să partajați și să vizualizați documente, să recuperați date importante în caz de ștergere accidentală, să organizați fotografii, să ascultați muzică, să urmăriți filme, să navigați pe web în siguranță, să vă protejați PC-ul împotriva virușilor și a altor amenințări...etc.

În acest moment există mii de programe gratuite prezente pe internet, dar numai o mică parte dintre acestea sunt recomandate a fi instalate pe calculatorul personal. În topul realizat mai jos, vă voi prezenta unele dintre cele mai bune astfel de programe gratuite pentru Windows.



Alegerea este a voastră!

Programe necesare pentru orice PC!

Adobe Reader; Flash Player; Shockwave Player: http://www.adobe.com/downloads/
DirectX EndUser Runtime WebInstaller:
http://www.microsoft.com/downloads/e...displaylang=en
Java: http://www.java.com/en/download/index.jsp

1) Anti-Virus/Anti-Spam/Security

Avast Free AV: http://www.avast.com/free-antivirus-download
AVG Free: http://free.avg.com/us-en/download.prd-afh
Avira Free: http://www.avira.com/en/avira-free-antivirus
BitDefender Free: http://www.bitdefender.ro/solutions/free.html
ClamWin: http://www.clamwin.com/
Comodo Firewall: http://personalfirewall.comodo.com/free-download.html
Comodo Internet Security: http://www.comodo.com/home/internet-...t-security.php
CureIt!-Dr. Web: http://www.freedrweb.com/cureit/?lng=en
OutPostFree Security Suite: http://free.agnitum.com/
Rising Antivirus Free Edition: http://www.freerav.com/
SpywareBlaster: http://www.javacoolsoftware.com/
Sandboxie: http://www.sandboxie.com/index.php?DownloadSandboxie
ZoneAlarm Free Firewall: http://www.zonealarm.com/security/en...e-firewall.htm
BullGuard Spamfilter; http://www.bullguard.com/products/bu...filter-10.aspx
MailWasher: http://www.mailwasher.net/
Spamfence: http://www.spamfence.net/about-spamfence.html
Spamihilator: http://www.spamihilator.com/
POPFile: http://getpopfile.org/#News

2) Audio

ASIO4ALL - Universal ASIO Driver For WDM Audio: http://www.asio4all.com/
Audacity: http://audacity.sourceforge.net/
EAC-Exact Audio Copy: http://www.exactaudiocopy.de/
Foobar2000: http://www.foobar2000.org/
Free Music Converter: http://www.freemusicconverter.net/
Power Sound Editor Free: http://www.free-sound-editor.com/

a) Music downloader

Songr: https://sites.google.com/site/getsongr/
StreamWriter (internet-radio recorder): http://streamwriter.org/en/

b) Organization/Tagging

MusicBrainz Picard (labeler): http://musicbrainz.org/doc/MusicBrainz_Picard
MP3TAG (labeler): http://www.mp3tag.de/en/
Rename Master: http://www.joejoesoft.com/cms/showpage.php?cid=108
Songbird: http://getsongbird.com/
TagScanner: http://www.xdlab.ru/en/index.htm

3) Browser

BrowserChoice: http://www.browserchoice.eu/BrowserChoice/browserchoice_ro.htm
Comodo Dragon: http://www.comodo.com/home/browsers-...rs/browser.php
kylo: http://kylo.tv/
Safari for PC or mac: http://www.apple.com/safari/
SlimBrowser: http://www.slimbrowser.net/en/

a) RSS readers

Digg Reader: http://digg.com/login?next=%2Freader
FeedDemon: http://www.feeddemon.com/

4) CD/DVD Burning & Tools

bitRipper - DVD to AVI software: http://www.bitripper.com/
CDBurnerXP: http://cdburnerxp.se/
BurnAware Free: http://www.burnaware.com/burnaware_free.html
DeepBurner: http://www.deepburner.com/index.php
DVDShrink: http://www.dvdshrink.org/
Free Easy CD DVD Burner: http://www.koyotesoft.com/indexEn.html
Free ISO Burner: http://www.freeisoburner.com/
ImgBurn: http://www.imgburn.com/
Infra Recorder: http://infrarecorder.org/
Nero Kwik Media: http://www.nero.com/enu/downloads-nbl-free.php

5) Codec packs

CCCP: http://www.cccp-project.net/wiki/ind...itle=Main_Page
K-Lite Codec pack: http://www.codecguide.com/download_kl.htm
Shark007: http://shark007.net/win7codecs.html

6) CPU, Hardware & Memory testing tools

CoreTemp: http://www.alcpu.com/CoreTemp/
CPUZ: http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z...s-history.html
Disk Benchmark: http://www.attotech.com/products/pro...Disk_Benchmark
GPU-Z: http://www.techpowerup.com/gpuz/
HWiNFO/32/64 Tools (Professional System Information and Diagnostics): http://www.hwinfo.com/
HWMonitor: http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html
IntelBurn Test: http://majorgeeks.com/IntelBurnTest_d5987.html
Memtest86: http://www.memtest.org/
RealTemp: http://www.techpowerup.com/realtemp/

7) Data & File Recovery

Recuva: http://www.piriform.com/recuva/features
Mini-Tool: http://www.powerdatarecovery.com/
EASEUS: http://www.easeus.com/product.htm
PC Inspector: http://www.pcinspector.de/default.htm?language=1
TestDisc: http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download
PhotoRec: http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec
Restoration: http://www.aumha.org/a/recover.php

8) Extraction and Compression

7-Zip: http://www.7-zip.org/
ExtractNow: http://www.extractnow.com/
HaoZip: http://www.haozip.com/Eng/index_en.htm
IZArc: http://www.izarc.org/
PeaZip: http://www.peazip.org/
Universal Extractor: http://legroom.net/software/uniextract
ZipGenius: http://www.zipgenius.com/

9) File transfer & sharing

uTorrent: http://www.utorrent.com/
eMule: http://www.emule-project.net/home/perl/general.cgi?l=1
EagleGet Download Accelerator: http://www.eagleget.com/
Free Download Manager: http://www.freedownloadmanager.org/
FrostWire: http://www.frostwire.com/
JDownloader: http://jdownloader.org/
Live SkyDrive-(25GB Windows cloud file share): http://windows.microsoft.com/en-us/w...e-file-storage
Mipony-download manager: http://www.mipony.net/
PeerBlock: http://www.peerblock.com/
Shareaza: http://shareaza.sourceforge.net/
Tixati: http://www.tixati.com/
Vuze: http://www.vuze.com/

a) FTP Clients (Numai pentru utilizatori avansați)

FileZilla: http://filezilla-project.org/
PuTTY: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/
WinSCP: http://winscp.net/eng/docs/introduction

10) Hash tools (Numai pentru utilizatori avansați)

Febooti fileTweak Hash & CRC: http://www.febooti.com/products/file.../hash-and-crc/
HashTab: http://www.implbits.com/Products/HashTab.aspx
HashMyFiles: http://www.nirsoft.net/utils/hash_my_files.html
HashCheck Shell Extension: http://code.kliu.org/hashcheck/
Marxio File Checksum Verifier: http://download.cnet.com/Marxio-File...b_content;main
Microsoft File Checksum Integrity Verifier: http://www.microsoft.com/downloads/e...3-7365c1686c08
WinMD5Free: http://www.winmd5.com/download/winmd5free.zip

11) Home & OFFICE

CSVed: http://csved.sjfrancke.nl/index.html
Everything Search: http://www.voidtools.com/
FileLocator Lite: http://www.mythicsoft.com/Page.aspx?...&page=download
FreeOCR: http://www.paperfile.net/
Microsoft Mathematics: http://www.microsoft.com/education/t...atics_4.0.aspx
NFOPad: http://thd.dyndns.org/s_nfopad.php
Q10: http://www.baara.com/q10/
QTranslate: http://quest-app.appspot.com/home
SimpleOCR: http://www.simpleocr.com/
Speckie-Spell check for IE: http://www.speckie.com/dload
Stickies - Any Windows OS: http://www.zhornsoftware.co.uk/stickies/
Total Commander (file manager): http://www.ghisler.com/index.htm
Wunderlist (great task manager): http://www.6wunderkinder.com/wunderlist/

a) MICROSOFT Office Alternatives

LibreOffice: http://www.libreoffice.org/
OpenOffice.org: http://www.openoffice.org/
SoftMaker: http://www.freeoffice.com/
KingsoftOffice: http://www.kingsoftstore.com/

b) PDF readers/writers

Bullzip PDF Printer: http://www.bullzip.com/products/pdf/info.php#download
CutePDF: http://www.cutepdf.com/
doPDF: http://www.dopdf.com/
Foxit PDF reader: http://www.foxitsoftware.com/pdf/reader/
Nitro PDF Reader: http://www.nitroreader.com/
PDFill PDF Editor: http://www.pdfill.com/download.html
PDF Creator: http://www.pdfforge.org/
PDF-XChange: http://www.tracker-software.com/prod...xchange-viewer
Sumatra PDF: http://blog.kowalczyk.info/software/...df-reader.html

12) Image & Photo Editing

Artweaver: http://www.artweaver.de/home-en/
FastStone Image Viewer: http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
GIMP: http://www.gimp.org/
IrfanView: http://www.irfanview.com/
Inkscape-vector graphics editor: http://inkscape.org/
Light Image Resizer: http://www.obviousidea.com/windows-s...image-resizer/
Paint.NET: http://www.getpaint.net/download.html
PaintStar: http://sites.google.com/site/wangzhenzhou/home#new
PhotoFiltre: http://photofiltre.free.fr/frames_en.htm
Photoscape: http://www.photoscape.org/ps/main/index.php
PhotoWipe (magic eraser): http://www.hanovsolutions.com/?prod=PhotoWipe
Picasa: http://picasa.google.com/#utm_campai...tm_term=picasa
XnView: http://www.xnview.com/en/features.html
Zoner Photo Studio: http://free.zoner.com/download.asp

a) Creative tools

Blender (3D images): http://www.blender.org/
GIF Viewer: http://www.gifviewer.org/
GIF Resizer: http://www.ashongsoft.com/howto-resi...animation.html
PicPick: http://www.picpick.org/
PowerBullet Presenter: http://powerbullet.com/info.php

13) ISO tools

Daemon Tools Lite: http://www.disk-tools.com/download/daemon
winisoutils: http://code.kliu.org/misc/win7utils/
ImDisk (virtual disk driver): http://www.ltr-data.se/opencode.html/#ImDisk
MagicDisc: http://www.magiciso.com/tutorials/mi...c-overview.htm
TotalMounter: http://www.kernsafe.com/product/totalmounter.aspx
Virtual CloneDrive: http://www.slysoft.com/en/virtual-clonedrive.html
WinCDEmu (lightweight CD/DVD/BD emulator): http://wincdemu.sysprogs.org/
Windows 7 ISO Image Edition Switcher: http://code.kliu.org/misc/win7utils/
Windows 7 USB/DVD Tool: http://wudt.codeplex.com/

(Gratuit, dacă dimensiunea fișierului este de până la 300 MB)
Magic ISO: http://www.magiciso.com/
Power ISO: http://www.poweriso.com/
Ultra ISO: http://www.ezbsystems.com/ultraiso/download.htm

14) Malware detection and removal

Ad-Aware Free: http://www.lavasoft.com/products/ad_aware_free.php
AdwCleaner: http://general-changelog-team.fr/fr/...e/2-adwcleaner
Combofix: http://www.bleepingcomputer.com/download/combofix/
User Guide - How To Use Combofix: http://www.bleepingcomputer.com/comb...o-use-combofix
Dr.Web CureIt!: http://www.freedrweb.com/cureit/?lng=en
Emsisoft Emergency Kit 9: http://www.emsisoft.com/en/software/eek/
GMER: http://www.gmer.net/
Trend Micro HijackThis: http://sourceforge.net/projects/hjt/
Malwarebytes: http://www.malwarebytes.org/free/
OSSEC: http://www.ossec.net/?p=992
RKill: http://www.bleepingcomputer.com/download/rkill/
Sophos Anti-Rootkit: http://www.sophos.com/en-us/products...i-rootkit.aspx
Spybot Search and Destroy: http://www.safer-networking.org/en/download/index.html
SUPERAntiSpyware: http://www.superantispyware.com/index.html
TDSSKiller: http://support.kaspersky.com/faq/?qid=208283363
Vba32 AntiRootkit: http://www.anti-virus.by/en/vba32arkit.shtml
WinPatrol: http://www.winpatrol.com/

15) Media Players & Centers

AIMP: http://www.aimp.ru/
ALLPayer: http://www.allplayer.org/tips/tips
GOM Player: http://www.gomlab.com/eng/GMP_download.html
KMPlayer: http://www.kmplayer.com/korea/index.php
iTunes: https://www.apple.com/itunes/affiliates/download/
MediaMonkey: http://www.mediamonkey.com/
Media Player Classic: http://mpc-hc.sourceforge.net/
MusicBee: http://getmusicbee.com/
Kantaris: http://kantaris.org/
QuickTime; http://www.apple.com/quicktime/download/
UMPlayer: http://www.umplayer.com/
VLC Player: http://www.videolan.org/vlc/
WINAMP: http://www.winamp.com/
Winamp plug-in: http://www.winamp.com/plugin/mad-libmad-0-15-1b/221520
Zune: http://www.zune.net/en-us/products/s...ad/default.htm
Offline installer: http://www.microsoft.com/downloads/e...displaylang=en

a) Media Centers

Ashampoo ClipFinder HD: https://www.ashampoo.com/en/usd/pin/...-ClipFinder-HD
Boxee: http://www.boxee.tv/
Hulu-desktop: http://www.hulu.com/labs/hulu-desktop
MediaPortal: http://www.team-mediaportal.com/
XBMC- player and media center app.: http://xbmc.org/about/

16) Privacy/Security Tools

Security Kiss Tunnel: http://www.securitykiss.com/
Tor Browser: https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html
HTTPS Everywhere: https://www.eff.org/https-everywhere

a) Encryption

TrueCrypt: http://www.truecrypt.org/downloads
AxCrypt: http://www.axantum.com/axcrypt/
dsCrypt: http://members.ozemail.com.au/~nulifetv/freezip/freeware/
Pismo File Mount: http://www.pismotechnic.com/pfm/ap/

b) Search engines

DuckDuckGo: https://duckduckgo.com/
Ixquick: https://www.ixquick.com/eng/protect-privacy.html
Startpage: https://startpage.com/eng/protect-privacy.html

c) Private/secure email clients

Infoencrypt: https://www.infoencrypt.com/
Sendinc: https://www.sendinc.com/

HushMail: https://www.hushmail.com/
Lockbin: https://lockbin.com/Account/Register?accountType=FreeUser
Sbwave Enkryptor: http://www.sbwave.com/enkryptor/encrypt.html
Comodo Free Secure Email Certificate: http://www.comodo.com/home/email-security/free-email-certificate.php
MEO: http://www.nchsoftware.com/encrypt/index.html
17) Programming (Numai pentru utilizatori avansați)

AutoIt: http://www.autoitscript.com/site/autoit/
Code::Blocks: http://www.codeblocks.org/
Codecademy-Learn code: http://www.codecademy.com/
ConTEXT: http://www.contexteditor.org/
Crimson Editor: http://www.crimsoneditor.com/
DAMN NFO Viewer: http://www.softpedia.com/get/Office-...O-Viewer.shtml
Flashdevelop: http://osflash.org/flashdevelop
GetDiz: http://www.outertech.com/en/notepad-replacement
HxD: http://mh-nexus.de/en/downloads.php?product=HxD
jGRASP: http://www.jgrasp.org/
Notepad++: http://notepad-plus-plus.org/
Programmer's Notepad: http://www.pnotepad.org/
SharpDevelop: http://www.icsharpcode.net/OpenSource/SD/
Win32Pad: http://winscp.net/eng/docs/introduction

18) Remote access and remote support (Numai pentru utilizatori avansați)

TeamViewer: http://www.teamviewer.com/en/download/index.aspx
Join.me: https://join.me/
LogMeIn: http://help.logmein.com/SelfServiceDownloads
Mikogo: http://www.mikogo.com/product/what-is-mikogo/
UltraVNC: http://www.uvnc.com/

19) System Tools (Unele dintre ele sunt recomandate numai pentru utilizatorii avansați)

Belarc Advisor: http://www.belarc.com/free_download.html
EasyBCD: http://neosmart.net/dl.php?id=1
Hiren's BootCD: http://www.hirensbootcd.org/download/
Inno Setup (installer): http://www.jrsoftware.org/isinfo.php
Kiwi-program monitor/tweak: http://drinkprog.com/kiwi/
MGA Diagnostic tool: http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=52012
.NET Framework- All versions: http://www.askvg.com/what-is-microso...rsions-inside/
Process Explorer: http://technet.microsoft.com/en-us/s...rnals/bb896653
pserv (pserv.cpl replacement): http://p-nand-q.com/gtools/pserv3.html
Secunia PSI: https://secunia.com/vulnerability_scanning/personal/
Speccy: http://www.piriform.com/speccy
System Nucleus-tweak and monitor: http://www.spencerberus.com/projects.aspx
TweakNow PowerPack: http://tweaknow.com/powerPack.php
TweakUI for XP: http://download.cnet.com/Tweak-UI/30...-10002117.html
Tweaking.com (repair tool): http://www.tweaking.com/content/page...ll_in_one.html
Ultimate Boot CD: http://www.ultimatebootcd.com/
Ultimate Windows Tweaker: http://www.thewindowsclub.com/ultima...ista#more-1957
Unlocker: http://www.emptyloop.com/unlocker/
Unknown Device Identifier: http://www.zhangduo.com/udi.html
Windows Error Lookup Tool (View Windows Error Code and Define Descriptions): http://www.gunnerinc.com/welt.htm
WinMend Auto Shutdown: http://www.winmend.com/auto-shutdown/

a) Care & Maintenance

Advanced SystemCare Free (all-in-one): http://www.iobit.com/advancedsystemcareper.html
Ashampoo WinOptimizer Free: http://www.ashampoo.com/en/usd/pin/3...Optimizer-Free
Auslogics Registry Cleaner: http://www.auslogics.com/en/software/registry-cleaner/
CCLeaner: http://www.piriform.com/ccleaner/download
CCEnhancer: http://thewebatom.net/software/ccenhancer/
GLARY All-In-One: http://www.glaryutilities.com/
Clean Master: http://www.cmcm.com/en-us/clean-master-for-pc/
JetClean: http://www.bluesprig.com/jetclean.html
SlimCleaner: http://slimcleaner.com/
System Ninja: http://singularlabs.com/software/system-ninja/

b) Defragmentation

Auslogics Defrag: http://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/
Defraggler: http://www.piriform.com/defraggler
MyDefrag: http://www.mydefrag.com/
O&O Defrag: http://www.oo-software.com/free/en/
Puran Defrag: http://www.puransoftware.com/index.html
Smart Defrag: http://download.cnet.com/Smart-Defra...nt;contentMain
WinContig: http://wincontig.mdtzone.it/en/

c) Disk Utilities

AOMEI Partition Assistant Standard Edition: http://www.disk-partition.com/
Active KillDisc: http://www.killdisk.com/downloadfree.htm
CCLeaner (full function drive wiper): http://www.piriform.com/ccleaner/download
CrystalDiskInfo-HDD/SSD utility: http://crystalmark.info/software/Cry...o/index-e.html
DBAN: http://www.dban.org/about
EaseUS Partition Master: http://www.partition-tool.com/personal.htm
HDD OEM Diagnostics Tools and Utilities: http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287#conner
HDDScan: http://hddscan.com/
GParted: http://gparted.sourceforge.net/download.php
HotSwap! http://mt-naka.com/hotswap/index_enu.htm
HP USB Disk Storage Format Tool: http://download.cnet.com/HP-USB-Disk...-10974082.html
MiniTool Partition Wizard: http://www.partitionwizard.com/
NoDrives Manager (hide windows drives): http://nodrvman.sourceforge.net/
SpaceSniffer (find lost disk space): http://www.uderzo.it/main_products/s...fer/index.html
WinToFlash- AIO USB Install Tool: http://wintoflash.com/home/en/

d) DOCKS for Windows

ObjectDock: http://www.stardock.com/products/objectdock/
Nexus by Winstep: http://www.winstep.net/index.asp
XWindows Dock: http://xwdock.aqua-soft.org/
Ultimate Docks collection: http://www.askvg.com/ultimate-collec...s-for-windows/

e) Driver tools

Ma-Config: http://www.ma-config.com/en
Driver Genius-Driver backup tool: http://www.driver-soft.com/
Driver Magician: http://www.drivermagician.com/Lite.htm
IObit Driver Booster Free: http://www.iobit.com/driver-booster.php
DriverMax (requires free registration for full features): http://www.drivermax.com/index.htm
DriverPack Solution: http://drp.su/download.htm
SlimDrivers Free; http://download.cnet.com/SlimDrivers...-75279940.html
Unknown Device Identifier: http://www.zhangduo.com/udi.html

f) File Splitter (Numai pentru utilizatori avansați)

FFSJ-file splitter/joiner: http://www.jaist.ac.jp/~hoangle/filesj/
Free File Splitter: http://www.filesplitter.org/
GSplit: http://www.gdgsoft.com/gsplit/index.aspx
HJsplit: http://www.hjsplit.org/

g) Network Tools

Advanced IP Scanner: http://www.advanced-ip-scanner.com/
NetSpeedMonitor: http://www.floriangilles.com/software/netspeedmonitor
NetTraffic: http://venea.net/link/nettraffic
NetWorx: http://www.softperfect.com/products/networx/
SoftPerfect Network Scanner: http://www.softperfect.com/products/...ner/?from=auto
Svchost Process Analyzer: http://www.neuber.com/free/svchost-analyzer/index.html
TCPView: http://technet.microsoft.com/en-us/s...rnals/bb897437
Wireshark: http://www.wireshark.org/about.html

h) Organization (Numai pentru utilizatori avansați)

Anti-Twin: http://www.joerg-rosenthal.com/en/an.../download.html
FreeCommander: http://www.freecommander.com/index.htm
FreeFileSync: http://freefilesync.sourceforge.net/index.php
SyncToy 2.1-Microsoft: http://www.microsoft.com/en-us/downl....aspx?id=15155

i) Password Managers

KeePass Password Safe: http://keepass.info/
LastPass: https://lastpass.com/
Password Safe: http://passwordsafe.sourceforge.net/

j) Shell Extensions (Numai pentru utilizatori avansați)

Link Shell Extension: http://schinagl.priv.at/nt/hardlinks...kshellext.html
Open++ (context menu): http://download.cnet.com/Open/3000-2094_4-10743609.html
Path Copy Copy: http://pathcopycopy.codeplex.com/
ShellExView v1.86 - Shell Extensions Manager: http://www.nirsoft.net/utils/shexview.html
SKTimeStamp: http://tools.tortoisesvn.net/SKTimeStamp.html

k) Startup Managers (Numai pentru utilizatori avansați)

Autoruns for Windows (startup manager): http://technet.microsoft.com/en-us/s...rnals/bb963902
BootVis (XP startup manager): http://www.majorgeeks.com/download.php?det=664
Mike Lin's Startup Control Panel: http://www.mlin.net/StartupCPL.shtml
Starter: http://codestuff.tripod.com/products_starter.html
Startup Delayer: http://www.r2.com.au/page/products/show/startdelay

l) Uninstallers

GeekUninstaller: http://www.geekuninstaller.com/
IObit Uninstaller: http://www.iobit.com/advanceduninstaller.html
PC Decrapifier: http://pcdecrapifier.com/
Revo Uninstaller free version: http://www.revouninstaller.com/revo_..._download.html
Toolbar Cleaner: http://toolbarcleaner.com/

m) Virtualization (Numai pentru utilizatori avansați)

VirtualBox: http://www.virtualbox.org/
Virtual PC/XP Mode: http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/
1. Windows Virtual PC Direct Download Links:Windows Virtual PC Direct Download (32bit)
Windows Virtual PC Direct Download (64bit)
2. Windows XP Mode Direct Download Links:Windows XP Mode
3. Patch KB977206 Direct Download Links:Patch KB977206 (32bit)
Patch KB977206 (64bit)

VMware Player: http://www.vmware.com/products/player/

20) Audio/Video Downloaders and Converters

Any Video Converter: http://www.any-video-converter.com/p...or_video_free/
Any Audio Converter: http://www.any-video-converter.com/products/for_free_audio_converter/
CamStudio: http://camstudio.org/
Freemake Video Downloader: http://www.freemake.com/free_video_downloader/
Freemake Video Converter: http://www.freemake.com/free_video_converter/
Format Factory (audio & video converter): http://www.formatoz.com/
Hamster Free Video Converter: http://videoconverter.hamstersoft.com/en/
HandBrake: http://handbrake.fr/
MediaCoder: http://www.mediacoderhq.com/
Orbit Downloader: http://www.orbitdownloader.com/
StreamTransport: http://www.streamtransport.com/
VideoCacheView: http://www.nirsoft.net/utils/video_cache_view.html
WinX DVD Ripper: http://www.winxdvd.com/dvd-ripper/
Y-Mule: http://www.y-mule.com

21) FREE Data backup

FREE 25GB Windows cloud file share/storage
Live SkyDrive: http://windows.microsoft.com/en-us/w...e-file-storage

Free data backup (până la 2GB)
Dropbox: http://www.dropbox.com/
MOZY: https://mozy.com/home/

Free data backup (până la 5GB)
IDrive Online Backup: http://download.cnet.com/IDrive-Onli...-10910497.html

22) Image and Data backup

FREE Backup

AOMEI Backupper: http://www.backup-utility.com/free-backup-software.html
Comodo Backup: http://www.comodo.com/home/data-stor...odo-backup.php
EaseUS Todo Backup Home: http://www.todo-backup.com/products/...p-software.htm
Macrium Reflect (free version imaging only): http://www.macrium.com/reflectfree.asp
Paragon Backup and Recovery 2013: http://www.paragon-software.com/home/br-free/

23) Alte programe gratuite recomandate (Unele dintre ele sunt recomandate numai pentru utilizatorii avansați)

AskVG Apps: http://www.askvg.com/downloads/
Anki (multi-option learning and teaching tool): http://ankisrs.net/index.html
AAClr (auto aero colors): http://tools.tortoisesvn.net/AAClr.html
BExplorer: http://better-explorer.com/
Battery Bar: http://osirisdevelopment.com/BatteryBar/
Ctrlr-Control any MIDI enabled hardware: http://ctrlr.org/
DOSBox-DOS emulator: http://www.dosbox.com/information.php?page=0
FREEOPENER (multi-file opener/player): http://www.freeopener.com/
GameSave Manager: http://gsm.duncsweb.com/
Mozilla Thunderbird-multiple email client: http://www.mozillamessaging.com/en-US/thunderbird/
puush-share instantly: http://puush.me/
SaveGameBackup.net: http://savegamebackup.net/forum/
Screenshot Captor: http://www.donationcoder.com/Softwar...eenshotcaptor/
Skype: http://www.skype.com/intl/en-us/home
TeraCopy: http://www.codesector.com/teracopy.php
Tweaks.com Logon Changer for Windows 7: http://tweaks.com/software/tweakslogon/
Free Alarm Clock: http://freealarmclocksoftware.com/
UNetbootin-Linux: http://unetbootin.sourceforge.net/

sursa