Printesa Sofia, coincidenta bizara?

Ok, sa incepem cu inceputul: pe fiica mea, o cheama Sofia.
Cand, pe la 3 anisori, a auzit ca exista o printesa care se numeste ca ea (mi-a placut mult, treaba asta: pe printesa o chema ca pe ea si nu invers), a devenit fan inrait.
In consecinta, tot ce am cumparat in ultimii ani, se leaga intr-un fel sau altul de printesa Sofia :))
De la animalute pana la instrumentele de scris (nu scriem decat daca pe pixuri, apare printesa mai sus numita), de la oglinda(nu putem sa ne perim altfel decat intr-o oglinda a aceleasi printesa) si pana la ghiozdanel, bicicleta, masinuta, cort, jucarii etc. Ati prins ideea.
Pana si puzzle-urile si cutiuta de sandwich-uri, sunt cumparate de la noriel(nu le-am gasit in alta pate la preturi decente) si au aceeasi printesa desenata pe ele.
Am fost si eu fana la o varsta putin mai inaintata a anumitor star-uri insa eu personal niciodata nu mi-am cumparat geci, blue jeans, rucsac si masina cu Axl Rose sau Depeche Mode. Cred ca nici nu aveam de unde in Romania acelor zile :))

Cam acestea sunt articolele pe care le-am cumparat pana in momentul asta:

 Cam asa arata d-ra printesa Sofia :) (ma refer la cea Disney, bineinteles).

Software dupa formatare



Aceste soft-uri le am intotdeauna pe calculator.

Imediat dupa o eventuala formatare, asta instalez.


  1. ccleaner : curatarea temp-uri, registry, chache-uri....il rulez 1 data pe saptamana aroximativ
  2. ioBit security 360 : pt scanare de spyware, troieni, adware-uri, boti, viermi, keylogere....il rulez 1 data pe saptamana aroximativ
  3. Malwarebyte's AntiMalware : scanare de spyware, troieni, adware-uri, boti, viermi, keylogere....il rulez 1 data la 2 saptamani aroximativ
  4. antivirus : Avast Free Edition - Il rulez 1 data la 1k de ani
  5. firewall : alarm zone pro - il las pe configurare manuala si ii stabilesc eu regulile de iesire/intrare
  6. Advanced System Care 3 : intretinere comp, curatare temp-uri, defragmentare, scanare, etc. Il  rulez 1 data la 2 saptamani aroximativ
SpyBot Search and Destroy : scanare de spyware, troieni, adware-uri, boti, viermi, keylogere....il rulez 1 data la 2 saptamani aroximativ. De asemenea poate bloca niste intrari in reg, cunoscute ca fiind folosite de diverse adware.


altele :
  1. 7-Zip : arhivare / dezarhivare
  2. Winrar : arhivare / dezarhivare
  3. WinCatalog : catalogare CD-uri / DVD-uri
  4. GoogleTalk : alternativa yahoo messenger, instant messenger
  5. Update Checker (Hippo.com) : update software - iti verifica ce soft-uri ai instalate si daca au aparut noi versiuni. daca au aparut, le poti downloada direct.
  6. Astra 32 - informatii despre sistem
  7. Clone DVD / CD : clonare cd-uri, dvd-uri. clonare insemnand mai mult decat copiere. spre exemplu, dvd recorderul meu, stand alone, nu imi haleste dvd-uri, decat daca sunt copiate cu 'clone dvd'
  8. FileZilla FTP Client : client FTP, util in special pt urcare/conorare/updatare fisiere pe host
  9. Foxit Reader : alternativa pt Adobe PDF Reader, Foxit are o dimensiune mult mai mica, se incarca mult mai repede, se updateaza mult mai rar si numai cand vreau eu, nu vrea sa porneasca in start-up, etc.
  10. Macrium Reflect : backup sistem, mediu optic bootabil pt cazul in care sistemul de operare nu mai boot-eaza (evident, nu? :P ). face si update incremental.
  11. MiniLyrics : un software extrem de tare, un plugin mai exact, pt WindowsMediaPlayer, care iti afiseaza versuri, in timp real, karaoke like. Isi cauta automat versurile pe net, iti subiliaza versul actual. A gasit pana si versuri pt melodii romanesti : FOARTE TARE!!!
  12. MiniTool Partition Home Wizard : alternativa PowerQuest Partition Magic : program de partitionare hdd-uri, data recovery, copiere partitii, resize,  merge, etc.
  13. Mozilla Thunderbird : client de email, alternativa Bat, Outlook / Outloook Express.
  14. Nero Burning Rome : program ardere medii optice, alternativa CdBurner XP (gratuit si foarte dragutz, pt treburi simple)
  15. Notepad++ : alternativa Notepad. Suporta tab-uri, are niste functii ce ajuta la scrierea de cod php, html, perl, plm... Suporta si pluginuri.
  16. SIW : system info for windows - program info system. Alternativa : Sisoft Sandra / Astra 32 / Everest si inca 15k de programe
  17. Smart Defrag 2 : soft-ul meu pt defragmentare.
  18. SnagIt 10: capture and edit screen, face filmulete cu captura de ecran. Stie si avi.
  19. Speeed Fan : monitorizare temperaturi. turatii ventilatoare, alarma la un anumit prag de turatie / temperatura.
  20. KMPlayer : player video
  21. LanPlayer : player video
  22. GomPlayer : player video
  23. MediaPlayer Classic : player video
  24. XNView : viewer pt imagini, stie o groaza de formate si se misca bine. Ca alternativa mai folosesc, cateodata, irfanview / ACDSee / FastStone ImageViewer.


Zece sfaturi pentru părinţii copiilor cu voinţă puternică



 
Rolul de părinte implică numeroase responsabilități și strategii pe care adultul le adaptează în funcție de nevoile specifice copilului. Uneori este mai dificil decât am crede, flexibilitatea adultului fiind necesară și adesea adaptarea este elementul cheie pentru o bună relație părinte copil. Într-un articol anterior colega noastră dr. Oana Niculae ne-a prezentat câteva din caracteristicile copilului cu voință puternică, în acest material primim și câteva sfaturi utile.

1. Evitați luptele pentru putere prin utilizarea rutinelor și a regulilor.

2. Copilul dvs. cu voință puternică vrea să preia iniţiativa mai mult decât orice...lăsaţi-l să se ocupe de cât mai multe dintre activitățile lui. Nu îl bateţi la cap să se spele pe dinți, întrebaţi-l "Ce altceva mai trebuie să faci înainte de a pleca?" Dacă el așteaptă să îi spuneţi dvs. puteţi spune: "În fiecare dimineață vom mânca, periem dinții, folosim toaleta." Copiii care se simt mult mai independenţi și mai responsabili de ei înşişi vor avea mai puțină nevoie să se răzvrătească și să fie în opoziție.

3. Lăsaţi-l să facă alegeri. Dacă îi daţi ordine, el va fi aproape sigur deranjat. Dacă oferiți o alegere, el se simte ca propriului său stăpân. Desigur, îi oferim doar alegerile cu care suntem de acord să le facă în acord cu vârsta sa. De exemplu: dacă vreţi să mergeți la magazin şi nu este negociabil însă cu toate acestea el vrea să rămână în joc, o alegere potrivită este: "Vrei să plecăm acum sau în zece minute?"

4. Permiteţi-i să aibă autoritate pe trupul lui. "Am auzit că nu doreşti să porţi jacheta astăzi. Cred că este frig și eu sunt cu siguranță voi purta un sacou. Desigur, eşti responsabil de propriul corp, atâta timp cât te îngrijeşti de sănătatea şi siguranţa ta.... Dar mi-e teamă că îți va fi rece afara, iar eu nu voi dori să mă întorc acasă. Ce zici dacă am pune jacheta ta în rucsac, iar apoi vom avea, dacă te răzgândeşti ". De mult ori în această situaţie, îngrijorarea părinţilor este legat de riscul de boala...copilul nu va ajunge la acest deznodământ după o singură experienţă daca nu faceţi din faptul că copilul va cere jacheta un câştig personal al dvs. în lupta cu el. În situaţia contrări copilul îşi va aminti din această experienţă că a purta jacheta este o pierdere şi un câștig...acela că mă simt confortabil în loc să îmi fie frig. În plus pentru copii este greu să-și imagineze senzație de frig, atunci când este atât de cald în casă și o jachetă pare în această situaţie un lucru nefolositor. Copilul este sigur că are dreptate - corpul lui îi susţine asta şi de aceea se opune atât de natural. Noi ca părinţi nu ne dorim subminarea încrederii în sine a copilului ci să învețe că nu există nicio rușine în schimbarea unor păreri după ce ai mai multe informaţii.

5. Nu-l împingeţi în direcţii opuse în raport cu dvs. Dacă adoptaţi o poziție puternică şi de neclintit rapid, puteți provoca cu ușurință copilul şi atunci el vă va sfida doar pentru a dovedi că are un punct de vedere. Veţi știi astfel când aţi ajuns într-o luptă pentru putere și atunci este recomandat să vă opriţi, să respiraţi și să vă amintiți că victoria într-o bătălie cu copilul dumneavoastră mereu aduce după sine riscul să pierdeţi puncte în domeniul care este cel mai important: relaţia părinte-copil. În cazul în care aveţi dubii spuneţi-i "Ok, poți decide acest lucru pentru tine." Dacă el nu poate face o alegere potrivită, atunci încurajaţi-l să găsească o altă cale pentru a-şi satisface nevoia de autonomie, fără a-şi compromite sănătatea sau securitatea.

6. Faceţi un pas în afara luptei pentru putere şi lăsaţi-vă copilul să iasă din această poveste cu "faţa curată". Nu trebuie să dovediţi că aveţi dreptate şi în nici un caz nu ar trebui să încercați să îl înfrângeţi pe copilului dumneavoastră sau să îl obligaţi să adere la opiniile tale. El poate fi nevoit să facă ce îi spuneţi, dar are dreptul să aibă propriile păreri și sentimente legate de aceasta.

7. Ascultaţi-vă copilul. Dvs., ca adult, aţi putea presupune în mod rezonabil că știţi ce este mai bine. Dar tot aşa cum dvs. aveţi o voință puternică , tot aşa copilul are o voință puternică ca urmare a integrității lui şi încearcă să protejeze ceva ce pare important pentru el. Numai prin ascultarea cu calm a argumentelor pe care vi le spune și prin reflectarea cuvintelor lui, copilul ar putea să înțeleagă că nu vă opuneţi la ceea ce el îşi doreşte să facă. O afirmaţie de tipul: "Am auzit că nu doreşti să faci baie. Poți să-mi spui mai multe despre asta?" v-ar putea aduce informațiile pe care vă e teama că nu le veţi afla; copilul are un motiv care este important pentru el şi dvs. nu-l veţi afla dacă intraţi într-o luptă şi îl obligaţi să intre în cadă.

8. Încercaţi să priviţi din punctul lui de vedere. De exemplu, el poate fi furios pentru că i-aţi promis că îi spălați pelerina cu Superman și apoi aţi uitat. Pentru dvs. el este încăpățânat dacă se supară si nu acceptă sau insista să o spălaţi, pentru el însă este justificată supărarea și dvs. sunteți ipocrită, pentru că nu este acceptabil nici legat de dvs. să nu vă respectaţi promisiunile făcute lui. Ce este de făcut în această situaţie? Dvs. vă cereţi scuze pentru că nu v-aţi respectat promisiunea, îl reasiguraţi că vă străduiţi să vă țineţi promisiunile și mergeţi împreună să spălaţi pelerina. Luaţi în considerare modul în care aţi vrea să se poarte cu dvs. și purtaţi-vă şi dvs. la fel cu el.

9. Disciplinaţi prin consolidarea relației şi nu prin pedepse. Copiii nu învață nimic atunci când sunt în mijlocul unei lupte deoarece, ca noi toți, atunci adrenalina este descărcată la un nivel crescut și în aceste condiţii procesul de învățare se oprește. Copii se comportă corespunzător pentru că vor să ne bucure. Cu cât vă luptaţi mai mult și îl pedepsiţi mai mult, cu atât mai mică va fi dorința lui de a vă face pe plac.

10. Oferiţi-i respect și empatie. Cei mai mulţi copii cu voinţă puternică se luptă pentru respect. Dacă îl oferim oricum,ei nu mai au nevoie să se lupte pentru a-şi proteja statutul. Și, la fel ca oricare dintre noi, îi ajută foarte mult dacă se simt înțeleşi. Dacă vedeți punctul său de vedere și credeţi că el a greșit - de exemplu, el vrea să poarte pelerina cu Superman la biserică și credeți că e nepotrivit – îi puteţi oferi o abordare empatică prin felul în care îi setați limita. "Ştiu că adori această pelerină și îți dorești să o porţi, dar atunci când vom merge la biserică nu putem purta pelerină. Ce ar fi dacă am lua-o cu noi astfel încât să o poţi purta în drum spre casă? "

dr. Oana NICULAE
medic specialist psihiatrie pediatrică

sursa

28 de sfaturi de la copii pentru parinti

1. Nu ma corecta in public. Voi fi mult mai sensibil daca-mi vei vorbi bland intre patru ochi.

2. Nu incerca sa discuti comportamentul meu in febra conflictului. Din anumite motive, auzul meu nu e foarte bun in acel moment iar cooperarea mea e mult mai slaba.

3. Nu incerca sa imi tii predici! vei fi surprins sa vezi cat de bine stiu ce e bine si ce e rau.

4. Nu ma face sa simt ca greselile mele sunt ireparabile.Trebuie sa invat sa fac greseli fara a avea sentimentul ca nu sunt bun de nimic.

5. Nu ma cicali. Daca o faci, va trebui sa ma protejez prin a parea surd.

6. Nu-mi cere explicatii pentru actiunile mele gresite. Nici eu nu stiu de ce procedez asa cateodata.

7. Nu ma pedebsi prea tare. Ma sperii usor si atunci spun minciuni.

8. Nu uita ca-mi place sa experimentez. Invat din asta, deci obisnuieste-te, te rog!

9. Nu ma feri de consecinte! Trebuie sa invat din experiente.

10. Nu ma rasfata. Eu stiu foarte bine ca nu mi se cuvine tot ceea ce cer, dar te incerc totusi.

11. Nu-ti fie teama sa fii ferm cu mine. Eu prefer asa. Asta ma aseaza la locul meu.

12. Nu folosi forta cu mine. Asta ma obisnuieste cu ideea ca numai puterea conteaza. Voi raspunde mult mai bine daca sunt condus.

13. Nu fii inconsecvent. Asta ma pune in incurcatura si ma face sa incerc sa scap nepedebsit indiferent ce fac.

14.Nu face promisiuni pe care stii ca s-ar putea sa nu le poti tine. Asta ma va face sa imi pierd increderea in tine.

15. Nu raspunde provocarilor mele atunci cand fac lucruri care te supara. Voi incerca atunci sa capat si mai multe „victorii”.

16. Nu te supara prea tare cand iti spun „te urasc”. Nu cred ce spun dar vreau sa te fac sa intelegi ca ai gresit si sa iti para rau pt ceea ce ai facut.

17. Nu ma face sa ma simt mai mic decat sunt. Voi incerca sa-ti demonstrez contrariul purtandu-ma ca o persoana importanta.

18. Nu face nimic din ceea ce as putea face si singur! Asta ma face sa ma simt ca un copil si voi continua sa te folosesc in serviciul meu (si ma face sa imi pierd si increderea in mine si propria responsabilitate).

19. Nu menaja relele obiceiuri. Acorda-mi cat mai multa atentie. Altfel nu ma faci decat sa ma incurajezi sa continui.

20. Nu baga prea mult in seama indispozitiile mele. S-ar putea sa profit de faptul ca-mi acorzi mai multa atentie cand sunt bolnav…

21. Nu ma respinge cand pun intrebari. Daca o faci, vei constata ca nu te mai intreb pe tine si-mi caut informatiile in alta parte.

22. Nu-mi raspunde la intrebarile mele prostesti, lipsite de sens. Altfel, voi incerca sa te agat de mine mereu cu astfel de intrebari.

23. Nu incerca niciodata sa arati cat esti de perfect sau infailibil. Ma faci sa ma simt ca nu te voi putea ajunge vreodata.

24. Nu te teme ca petrecem prea putin timp impreuna. Ceea ce conteaza e cum il petreci.

25. Nu te teme daca eu sunt speriat. Voi deveni si mai speriat. Arata-te curajos!

26. Nu uita ca eu nu pot creste fara o gramada de incurajari si intelegere. Dar cateodata o apreciere chiar castigata cinstit este uitata pe cand o mustrare batjocoritoare nu!

27. Poarta-te cu mine cum te porti cu prietenii tai. Atunci voi deveni si eu prietenul tau. Tine minte: invat mult mai mult de la un model decat de la un critic si in afara de asta:

28. Te iubesc foarte mult. Te rog iubeste-ma si tu in schimb…sanatos.

sursa

Setari manuale aparate foto

Pe rotiţa cu care sunt selectate modurile de fotografiere ale unui aparat foto compact se găseau în trecut literele P, A, S şi M sau P, Av, Tv şi M. Spun se găseau deoarece mulţi producători le-au eliminat din simplul motiv că nu erau folosite. Foarte mulţi utilizatori cumpără un aparat foto, îl pun pe poziţia Auto şi rotiţa rămâne pe acea poziţie până când acesta se defectează şi este schimbat.

Acest articol se adresează celor care doresc să experimenteze puţin cu setările manuale ale aparatului foto, din dorinţa de-a realiza poze mai frumoase sau mai artistice. Vom discuta în mod special de aparate foto compacte, însă aproape toate setările şi parametrii de mai jos se regăsesc şi la aparate DSLR. Cunoscătorii pot ajuta cu sfaturi adiţionale în casuţa de comentarii de la final.



Modurile manuale ale aparatelor foto

P, A, S, M sau P, Av, Tv, M în traducere liberă

Aceste litere indică modurile de fotografiere Program, Apperture Priority, Shutter Priority şi Manual. Pentru aparatele de la Canon, aceste indicative sunt P, Av, Tv şi M. Modul Program este un mod semi-automat, Aperture Priority se traduce prin prioritate de diafragmă, iar Shutter Priority prin prioritate de timp de expunere. Fiecare din ele permite un anumit nivel de control al parametrilor fotografiei, parametri pe care-i vom prezenta pe scurt mai jos.

Parametrii unei fotografii

Valoarea ISO

Dacă am vrea să intrăm în detalii, am putea vorbi despre zeci de parametri. Cum articolul de faţă nu este unul de specialitate, ne vom limita la parametrii principali ai unei fotografii. Atunci când senzorul foto a înlocuit filmul foto, producătorii de aparate foto au încercat să păstreze un parametru foarte important şi anume valoarea ISO. Aceasta indică nivelul în care filmul sau senzorul este sensibil la lumină.

Cei care au folosit aparate cu film ştiu că vara se cumpărau filme cu ISO 100 sau 200 pentru că majoritatea pozelor erau realizate în condiţii de lumină puternică. Pentru fotografiile de interior sau cele care se făceau în lumină mai slabă erau preferate filmele cu ISO 400. La aparatele foto compacte actuale, valorile ISO variază între 100 şi 6400. Unele permit folosirea unor valori ISO şi mai mari, însă utilitatea lor este scăzută.

Aparatele foto compacte nu permit schimbarea valorii ISO în modurile automate, însă ea este accesibilă în modurile manuale. Efectul acestei schimbări? O calitate mai bună sau mai slabă a imaginii, aşa cum vom vedea în continuare.
 

ISO 400, F4.0, 1/125 s

Timpul de expunere

Acesta este un parametru destul de uşor de explicat. Timpul de expunere este timpul în care senzorul primeşte lumina prin obiectiv pentru a imortataliza un cadru. În cazul camerelor foto compacte, senzorul este expus în continuu pentru a putea transmite imagini către ecranul aparatului. Atunci când este apăsat declanşatorul sau butonul pentru a face o poză, un mecanism acoperă senzorulul şi apoi îl expune pentru o perioadă de timp scurtă şi precisă la lumina ce intră prin obiectiv. Această perioadă de tip se măsoară în secunde şi poate varia între 1/1000 s şi 30 s.

De cele mai multe ori veţi vedea pe ecranul aparatului parametri precum 1/30 sau 1/6 sau 1/250. Aceştia indică un timp de expunere de 1/30 s, 1/6 s sau 1/250 s. O primă aplicaţie practică pentru timpul de expunere este obţinerea unor imagini clare sau a unor imagini mişcate. În general, dacă timpul de expunere este mai mic de 1/40 s, imaginile vor fi clare dacă aparatul foto nu este aşezat pe un suport sau trepied şi nu este folosit un sistem activ de stabilizare a imaginii. Sistemele digitale de stabilizare nu trebuie luate în seamă.

Un sistem optic de stabilizare a imaginii, inclus în obiectiv sau integrat în suportul senzorului permite realizarea unor imagini clare chiar şi cu un timp de expunere de 1/8 s. Pentru timp mai mari de expunere, cum ar fi 1/3 s, aparatul trebuie fixat pe un suport sau pe un trepied.

Deschiderea diafragmei sau apertura

Aceasta este controlată direct în modul A sau Aperture Priority. Diafragma este cea stabileşte câtă lumină ajunge la senzor. Puteţi să v-o imaginaţi ca deschidere rotundă cu arie variabilă aflată în faţa senzorului. Apertura este gradul de deschidere al diafragmei şi se măsoară în număr F. Pentru cei interesaţi, acest număr F este un raport între distanţa focală şi diamtrul efectiv al deschiderii.

Atunci când sunteţi în modul manual A, pe ecran va fi afişat numărul F. Cu cât este mai mare, cu atât diafragma este mai închisă. Cu cât F-ul este mai mic, cu atât diafragma este mai deschisă şi la senzor ajunge mai multă lumină.

Echilibrul între ISO, apertură şi timpul de expunere

Pentru ca o poză să arate bine trebuie să existe un echilibru între aceşti trei parametri. Cu apertura şi timpul de expunere fixe, fotografiile arată diferit la valori ISO diferite. Aici intră în scenă automatizarea dată de aparatele foto digitale. În modul Auto, aparatul analizează scena ce urmează a fi imortalizată şi stabileşte o valoare ISO, o apertură sau deschidere a diafragmei şi un timp de expunere.

Din păcate, algoritmul automat implementat de producător nu se jenează să aleagă valori ISO mari dacă lumina nu este foarte bună. Implicit, calitatea imaginii este afectată de zgomotul de imagine, cunoscut popular sub denumirea de purici. Aici intervin modurile manuale, în care valoarea ISO este stabilită de utilizator.

Cum ştii ce valoare ISO să foloseşti

Dacă ai folosit în trecut un aparat cu film foto, poţi să pleci de la acelaşi principiu: în lumină naturală puternică foloseşti ISO 100, iar în interior ISO 400. Majoritatea aparatelor foto digitale compacte oferă cea mai bună calitate a imaginii între ISO minim şi ISO 200. La valori ISO mai mari de 400 încep să apară puricii de care vorbeam sau zgomotul de imagine. Dacă vreţi să vedeţi cum se descurcă aparatul pe care-l deţineţi la diverse valori ISO, puteţi să faceţi următorul test. Într-o cameră luminată potrivit, aşezaţi aparatul pe o masă sau pe un trepied. Activaţi modul P, declanşarea temporizată la două sau 10 secunde şi faceţi câte o poză cu fiecare valoare ISO din meniu. Analizaţi apoi aceste imagini la mărime 100% pe ecranul calculatorului şi veţi vedea diferenţele.


ISO 100 - detaliu

Calitatea imaginii are de suferit din cauza valorilor ISO doar atunci când lumina nu este foarte bună. În lumină naturală puternică, în modul Auto, aparatul va seta singur un ISO mic. Când aveţi de fotografiat un cadrul cu lumină redusă aveţi mai multe opţiuni. Fie folosiţi un ISO ceva mai mare şi atunci veţi avea un timp de expunere destul de mic pentru ca imaginea să nu fie mişcată, fie folosiţi un ISO mai mic, însă va trebui să stabilizaţi camera pe un obiect fix sau pe un trepied.


ISO 800 - detaliu

Puteţi spune că şi blitzul este o soluţie, însă în cazul camerelor compacte el este inutil la o distanţă mai mare de patru metri. Veţi descărca blitzul degeaba dacă vreţi să pozaţi o clădire în condiţii de lumină slabă. În plus, blitzul va scoate în evidenţă persoanele sau obiectele din primul plan, restul fotografiei urmând să fie întunecată. Utilizarea blitzului este justificată doar pentru fotografierea unor persoane sau a unor obiecte aflate la distanţe mici.

Modul P sau Program

În modul P utilizatorul selectează valoarea ISO şi alţi parametri secundari (balans de alb), aparatul urmând să stabilească ce timp de expunere şi ce diafragmă să folosească. Se poate spune că acesta este un mod semi-automat şi se pretează pentru multe situaţii. Din nefericire, el poate da uneori şi rezultate mai puţin plăcute, folosind fie o deschidere maximă a diafragmei, fie timpi de expunere prea mari care dau imagini mişcate. Pentru un nivel de control mai sporit trebuie alese modurile A (Av) sau S (Tv).

Modul A, Av sau Aperture Priority

În acest mod utilizatorul poate controla apertura, alături de valoarea ISO. Acesta este modul pe care-l prefer personal deoarece îmi oferă un nivel de control optim al fotografiei. În continuare voi încerca să explic felul în care fotografia este afectată de deschiderea diafragmei.

Atunci când facem o fotografie, observăm că nu toate obiectele din ea sunt în focus sau clare. Unele se văd puţin în ceaţă sau neclare. Acestea din urmă nu se află în zona de clar a imaginii. Deschiderea diafragmei stabileşte cât de scurtă, sau cât de lungă este zona de clar. Atunci când numărul F este mare, zona de clar este foarte lungă şi aproape toate obiectele din imagine vor fi clare. Vom vedea clar atât un pom aflat la doi metri depărtare, cât şi un bloc aflat la câţiva zeci de metri.
 

Număr F mare - aproape toate obiectele se văd clar

În cazul unui portret realizat în natură, faţa subiectului va fi aproape la fel de clară precum muntele din fundal. Dacă folosim un număr F mic, adică o deschidere mare a diafragmei, zona de clar se îngustează foarte mult. Această setare ne oferă posibilitatea să realizăm poze "artistice", în care elementele din fundal sunt foarte neclare, iar subiectul este foarte bine definit. Pentru a testa obţinerea unui astfel de efect, fotografiaţi o latură a unei mese ori o balustradă de-a lungul ei. Folosiţi întâi cel mai mare număr F pentru ca ea să fie clară pe aproape toată lungimea şi apoi cel mai mic număr F pentru a vedea diferenţa.
 
Număr F mic - fundalul nu se mai află în zona de clar

Modul A şi un număr F cât mai mic sunt recomandate pentru fotografia Macro, adică prin apropierea aparatului la câţiva centimetri de subiect. Floarea sau insecta se vor vedea foarte clar, iar imaginea din fundal va fi în ceaţă. Fundalul neclar poartă numele de bokeh, o denumire provenită din japoneză care poate să se refere şi la aspectul estetic al acestui efect. Cu cât numărul F este mai apropiat de 2.0 sau chiar mai mic, cu atât fundalul va fi mai neclar şi efectul mai accentuat.

Aparatele foto compacte oferă în general un obiectiv cu F2.8 sau mai mare. Mai mulţi producători au lansat însă de curând modele compacte de top cu obiective cu F mic sau foarte luminoase. Menţionăm aici Canon S95, Panasonic LX5, Nikon P300 şi Olympus XZ-1.

Modul S, Tv sau Shutter Priority

În acest mod, utilizatorul poate schimba timpul de expunere şi valoarea ISO, aparatul urmând să aleagă apertura sau deschiderea diafragmei potrivită. Modul S nu are foarte multe aplicaţii în cazul aparatelor foto compacte, însă poate fi folosit pentru fotografie nocturnă cu expunere prelungită. Selectaţi o valoare ISO mică, fixaţi aparatul pe un trepied şi setaţi un timp de expunere de câteva secunde. Veţi obţine poze mult mai bune decât dacă le-aţi fi făcut în modul auto cu aparatul în mână.

Modul manual S sau Tv

Modul M sau Manual

În acest mod, utilizatorul putea selecta atât timpul de expunere, cât şi apertura şi valoarea ISO. El este recomandat atunci când vreţi să imortalizaţi detalii care nu ar fi vizibile într-o poză cu expunere normală. Cu alte cuvinte, vreţi să faceţi poze mai deschise sau mai închise pentru a scoate în evidenţă anumite detalii. Nu vă deranjează că unele zone din fotografie sunt foarte luminoase ori prea întunecate.

Dacă doriţi să faceţi experimente cu acest mod, vă recomandăm să alegeţi un cadru nocturn şi să vedeţi cum arată poza cu timp de expunere lung şi diafragmă foarte deschisă ori cu timp de expunere şi mai lung şi diafragmă ceva mai închisă.

Ajustarea expunerii

Să presupunem că nu sunteţi mulţumiţi cu expunere selectată automat de aparatul foto într-unul din modurile P, A sau S. Puteţi să treceţi în modul M, însă aceasta nu este o soluţie rapidă. Ea poate fi oferită de ajustarea expunerii. Majoritatea aparatelor foto au fie un buton dedicat, fie o funcţie rapidă în meniuri, indicate prin simbolul +/-. Autunci când este activată ajustarea expunerii, o rotiţă sau două butoane vă permit să setaţi un anumit nivel de supraexpunere sau subexpunere al imaginii. Puteţi să testaţi această facilitate în modul P cu o scenă mai luminoasă sau mai întunecată.

La final

Dacă deţineţi un aparat foto digital compact şi nu sunteţi mulţumit de calitatea imaginii, puteţi lua în considerare achiziţionarea unui DSLR. O alternativă mai compactă este reprezentată de aparatele foto cu senzor de DSLR, dar fără ocular optic. Cele mai cunoscute sunt cele din gama Micro Four Thirds de la Panasonic şi Olympus sau cele din seria NEX de la Sony. Dacă veţi învăţa să folosiţi modurile manuale la un aparat foto compact, trecerea la un DSLR va fi foarte uşoară. Modul Auto al unui DSLR sau al unui aparat foto Micro Four Thids iroseşte o parte din potenţialul dispozitivului. În plus, dacă doriţi cu adevărat să faceţi fotografii mai frumoase, însuşirea cunoştinţelor despre parametrii fotografiei vă va ajuta foarte mult.

sursa

Top programe gratuite Windows


Aplicațiile fac utilizarea PC-ului mai ușoară, făcând posibile noi moduri de a lucra și de a vă distra. Topul de mai jos include unele dintre cele mai bune aplicații gratuite care vă ajută să socializați și să păstrați legătura, să partajați și să vizualizați documente, să recuperați date importante în caz de ștergere accidentală, să organizați fotografii, să ascultați muzică, să urmăriți filme, să navigați pe web în siguranță, să vă protejați PC-ul împotriva virușilor și a altor amenințări...etc.

În acest moment există mii de programe gratuite prezente pe internet, dar numai o mică parte dintre acestea sunt recomandate a fi instalate pe calculatorul personal. În topul realizat mai jos, vă voi prezenta unele dintre cele mai bune astfel de programe gratuite pentru Windows.



Alegerea este a voastră!

Programe necesare pentru orice PC!

Adobe Reader; Flash Player; Shockwave Player: http://www.adobe.com/downloads/
DirectX EndUser Runtime WebInstaller:
http://www.microsoft.com/downloads/e...displaylang=en
Java: http://www.java.com/en/download/index.jsp

1) Anti-Virus/Anti-Spam/Security

Avast Free AV: http://www.avast.com/free-antivirus-download
AVG Free: http://free.avg.com/us-en/download.prd-afh
Avira Free: http://www.avira.com/en/avira-free-antivirus
BitDefender Free: http://www.bitdefender.ro/solutions/free.html
ClamWin: http://www.clamwin.com/
Comodo Firewall: http://personalfirewall.comodo.com/free-download.html
Comodo Internet Security: http://www.comodo.com/home/internet-...t-security.php
CureIt!-Dr. Web: http://www.freedrweb.com/cureit/?lng=en
OutPostFree Security Suite: http://free.agnitum.com/
Rising Antivirus Free Edition: http://www.freerav.com/
SpywareBlaster: http://www.javacoolsoftware.com/
Sandboxie: http://www.sandboxie.com/index.php?DownloadSandboxie
ZoneAlarm Free Firewall: http://www.zonealarm.com/security/en...e-firewall.htm
BullGuard Spamfilter; http://www.bullguard.com/products/bu...filter-10.aspx
MailWasher: http://www.mailwasher.net/
Spamfence: http://www.spamfence.net/about-spamfence.html
Spamihilator: http://www.spamihilator.com/
POPFile: http://getpopfile.org/#News

2) Audio

ASIO4ALL - Universal ASIO Driver For WDM Audio: http://www.asio4all.com/
Audacity: http://audacity.sourceforge.net/
EAC-Exact Audio Copy: http://www.exactaudiocopy.de/
Foobar2000: http://www.foobar2000.org/
Free Music Converter: http://www.freemusicconverter.net/
Power Sound Editor Free: http://www.free-sound-editor.com/

a) Music downloader

Songr: https://sites.google.com/site/getsongr/
StreamWriter (internet-radio recorder): http://streamwriter.org/en/

b) Organization/Tagging

MusicBrainz Picard (labeler): http://musicbrainz.org/doc/MusicBrainz_Picard
MP3TAG (labeler): http://www.mp3tag.de/en/
Rename Master: http://www.joejoesoft.com/cms/showpage.php?cid=108
Songbird: http://getsongbird.com/
TagScanner: http://www.xdlab.ru/en/index.htm

3) Browser

BrowserChoice: http://www.browserchoice.eu/BrowserChoice/browserchoice_ro.htm
Comodo Dragon: http://www.comodo.com/home/browsers-...rs/browser.php
kylo: http://kylo.tv/
Safari for PC or mac: http://www.apple.com/safari/
SlimBrowser: http://www.slimbrowser.net/en/

a) RSS readers

Digg Reader: http://digg.com/login?next=%2Freader
FeedDemon: http://www.feeddemon.com/

4) CD/DVD Burning & Tools

bitRipper - DVD to AVI software: http://www.bitripper.com/
CDBurnerXP: http://cdburnerxp.se/
BurnAware Free: http://www.burnaware.com/burnaware_free.html
DeepBurner: http://www.deepburner.com/index.php
DVDShrink: http://www.dvdshrink.org/
Free Easy CD DVD Burner: http://www.koyotesoft.com/indexEn.html
Free ISO Burner: http://www.freeisoburner.com/
ImgBurn: http://www.imgburn.com/
Infra Recorder: http://infrarecorder.org/
Nero Kwik Media: http://www.nero.com/enu/downloads-nbl-free.php

5) Codec packs

CCCP: http://www.cccp-project.net/wiki/ind...itle=Main_Page
K-Lite Codec pack: http://www.codecguide.com/download_kl.htm
Shark007: http://shark007.net/win7codecs.html

6) CPU, Hardware & Memory testing tools

CoreTemp: http://www.alcpu.com/CoreTemp/
CPUZ: http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z...s-history.html
Disk Benchmark: http://www.attotech.com/products/pro...Disk_Benchmark
GPU-Z: http://www.techpowerup.com/gpuz/
HWiNFO/32/64 Tools (Professional System Information and Diagnostics): http://www.hwinfo.com/
HWMonitor: http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html
IntelBurn Test: http://majorgeeks.com/IntelBurnTest_d5987.html
Memtest86: http://www.memtest.org/
RealTemp: http://www.techpowerup.com/realtemp/

7) Data & File Recovery

Recuva: http://www.piriform.com/recuva/features
Mini-Tool: http://www.powerdatarecovery.com/
EASEUS: http://www.easeus.com/product.htm
PC Inspector: http://www.pcinspector.de/default.htm?language=1
TestDisc: http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download
PhotoRec: http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec
Restoration: http://www.aumha.org/a/recover.php

8) Extraction and Compression

7-Zip: http://www.7-zip.org/
ExtractNow: http://www.extractnow.com/
HaoZip: http://www.haozip.com/Eng/index_en.htm
IZArc: http://www.izarc.org/
PeaZip: http://www.peazip.org/
Universal Extractor: http://legroom.net/software/uniextract
ZipGenius: http://www.zipgenius.com/

9) File transfer & sharing

uTorrent: http://www.utorrent.com/
eMule: http://www.emule-project.net/home/perl/general.cgi?l=1
EagleGet Download Accelerator: http://www.eagleget.com/
Free Download Manager: http://www.freedownloadmanager.org/
FrostWire: http://www.frostwire.com/
JDownloader: http://jdownloader.org/
Live SkyDrive-(25GB Windows cloud file share): http://windows.microsoft.com/en-us/w...e-file-storage
Mipony-download manager: http://www.mipony.net/
PeerBlock: http://www.peerblock.com/
Shareaza: http://shareaza.sourceforge.net/
Tixati: http://www.tixati.com/
Vuze: http://www.vuze.com/

a) FTP Clients (Numai pentru utilizatori avansați)

FileZilla: http://filezilla-project.org/
PuTTY: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/
WinSCP: http://winscp.net/eng/docs/introduction

10) Hash tools (Numai pentru utilizatori avansați)

Febooti fileTweak Hash & CRC: http://www.febooti.com/products/file.../hash-and-crc/
HashTab: http://www.implbits.com/Products/HashTab.aspx
HashMyFiles: http://www.nirsoft.net/utils/hash_my_files.html
HashCheck Shell Extension: http://code.kliu.org/hashcheck/
Marxio File Checksum Verifier: http://download.cnet.com/Marxio-File...b_content;main
Microsoft File Checksum Integrity Verifier: http://www.microsoft.com/downloads/e...3-7365c1686c08
WinMD5Free: http://www.winmd5.com/download/winmd5free.zip

11) Home & OFFICE

CSVed: http://csved.sjfrancke.nl/index.html
Everything Search: http://www.voidtools.com/
FileLocator Lite: http://www.mythicsoft.com/Page.aspx?...&page=download
FreeOCR: http://www.paperfile.net/
Microsoft Mathematics: http://www.microsoft.com/education/t...atics_4.0.aspx
NFOPad: http://thd.dyndns.org/s_nfopad.php
Q10: http://www.baara.com/q10/
QTranslate: http://quest-app.appspot.com/home
SimpleOCR: http://www.simpleocr.com/
Speckie-Spell check for IE: http://www.speckie.com/dload
Stickies - Any Windows OS: http://www.zhornsoftware.co.uk/stickies/
Total Commander (file manager): http://www.ghisler.com/index.htm
Wunderlist (great task manager): http://www.6wunderkinder.com/wunderlist/

a) MICROSOFT Office Alternatives

LibreOffice: http://www.libreoffice.org/
OpenOffice.org: http://www.openoffice.org/
SoftMaker: http://www.freeoffice.com/
KingsoftOffice: http://www.kingsoftstore.com/

b) PDF readers/writers

Bullzip PDF Printer: http://www.bullzip.com/products/pdf/info.php#download
CutePDF: http://www.cutepdf.com/
doPDF: http://www.dopdf.com/
Foxit PDF reader: http://www.foxitsoftware.com/pdf/reader/
Nitro PDF Reader: http://www.nitroreader.com/
PDFill PDF Editor: http://www.pdfill.com/download.html
PDF Creator: http://www.pdfforge.org/
PDF-XChange: http://www.tracker-software.com/prod...xchange-viewer
Sumatra PDF: http://blog.kowalczyk.info/software/...df-reader.html

12) Image & Photo Editing

Artweaver: http://www.artweaver.de/home-en/
FastStone Image Viewer: http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
GIMP: http://www.gimp.org/
IrfanView: http://www.irfanview.com/
Inkscape-vector graphics editor: http://inkscape.org/
Light Image Resizer: http://www.obviousidea.com/windows-s...image-resizer/
Paint.NET: http://www.getpaint.net/download.html
PaintStar: http://sites.google.com/site/wangzhenzhou/home#new
PhotoFiltre: http://photofiltre.free.fr/frames_en.htm
Photoscape: http://www.photoscape.org/ps/main/index.php
PhotoWipe (magic eraser): http://www.hanovsolutions.com/?prod=PhotoWipe
Picasa: http://picasa.google.com/#utm_campai...tm_term=picasa
XnView: http://www.xnview.com/en/features.html
Zoner Photo Studio: http://free.zoner.com/download.asp

a) Creative tools

Blender (3D images): http://www.blender.org/
GIF Viewer: http://www.gifviewer.org/
GIF Resizer: http://www.ashongsoft.com/howto-resi...animation.html
PicPick: http://www.picpick.org/
PowerBullet Presenter: http://powerbullet.com/info.php

13) ISO tools

Daemon Tools Lite: http://www.disk-tools.com/download/daemon
winisoutils: http://code.kliu.org/misc/win7utils/
ImDisk (virtual disk driver): http://www.ltr-data.se/opencode.html/#ImDisk
MagicDisc: http://www.magiciso.com/tutorials/mi...c-overview.htm
TotalMounter: http://www.kernsafe.com/product/totalmounter.aspx
Virtual CloneDrive: http://www.slysoft.com/en/virtual-clonedrive.html
WinCDEmu (lightweight CD/DVD/BD emulator): http://wincdemu.sysprogs.org/
Windows 7 ISO Image Edition Switcher: http://code.kliu.org/misc/win7utils/
Windows 7 USB/DVD Tool: http://wudt.codeplex.com/

(Gratuit, dacă dimensiunea fișierului este de până la 300 MB)
Magic ISO: http://www.magiciso.com/
Power ISO: http://www.poweriso.com/
Ultra ISO: http://www.ezbsystems.com/ultraiso/download.htm

14) Malware detection and removal

Ad-Aware Free: http://www.lavasoft.com/products/ad_aware_free.php
AdwCleaner: http://general-changelog-team.fr/fr/...e/2-adwcleaner
Combofix: http://www.bleepingcomputer.com/download/combofix/
User Guide - How To Use Combofix: http://www.bleepingcomputer.com/comb...o-use-combofix
Dr.Web CureIt!: http://www.freedrweb.com/cureit/?lng=en
Emsisoft Emergency Kit 9: http://www.emsisoft.com/en/software/eek/
GMER: http://www.gmer.net/
Trend Micro HijackThis: http://sourceforge.net/projects/hjt/
Malwarebytes: http://www.malwarebytes.org/free/
OSSEC: http://www.ossec.net/?p=992
RKill: http://www.bleepingcomputer.com/download/rkill/
Sophos Anti-Rootkit: http://www.sophos.com/en-us/products...i-rootkit.aspx
Spybot Search and Destroy: http://www.safer-networking.org/en/download/index.html
SUPERAntiSpyware: http://www.superantispyware.com/index.html
TDSSKiller: http://support.kaspersky.com/faq/?qid=208283363
Vba32 AntiRootkit: http://www.anti-virus.by/en/vba32arkit.shtml
WinPatrol: http://www.winpatrol.com/

15) Media Players & Centers

AIMP: http://www.aimp.ru/
ALLPayer: http://www.allplayer.org/tips/tips
GOM Player: http://www.gomlab.com/eng/GMP_download.html
KMPlayer: http://www.kmplayer.com/korea/index.php
iTunes: https://www.apple.com/itunes/affiliates/download/
MediaMonkey: http://www.mediamonkey.com/
Media Player Classic: http://mpc-hc.sourceforge.net/
MusicBee: http://getmusicbee.com/
Kantaris: http://kantaris.org/
QuickTime; http://www.apple.com/quicktime/download/
UMPlayer: http://www.umplayer.com/
VLC Player: http://www.videolan.org/vlc/
WINAMP: http://www.winamp.com/
Winamp plug-in: http://www.winamp.com/plugin/mad-libmad-0-15-1b/221520
Zune: http://www.zune.net/en-us/products/s...ad/default.htm
Offline installer: http://www.microsoft.com/downloads/e...displaylang=en

a) Media Centers

Ashampoo ClipFinder HD: https://www.ashampoo.com/en/usd/pin/...-ClipFinder-HD
Boxee: http://www.boxee.tv/
Hulu-desktop: http://www.hulu.com/labs/hulu-desktop
MediaPortal: http://www.team-mediaportal.com/
XBMC- player and media center app.: http://xbmc.org/about/

16) Privacy/Security Tools

Security Kiss Tunnel: http://www.securitykiss.com/
Tor Browser: https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html
HTTPS Everywhere: https://www.eff.org/https-everywhere

a) Encryption

TrueCrypt: http://www.truecrypt.org/downloads
AxCrypt: http://www.axantum.com/axcrypt/
dsCrypt: http://members.ozemail.com.au/~nulifetv/freezip/freeware/
Pismo File Mount: http://www.pismotechnic.com/pfm/ap/

b) Search engines

DuckDuckGo: https://duckduckgo.com/
Ixquick: https://www.ixquick.com/eng/protect-privacy.html
Startpage: https://startpage.com/eng/protect-privacy.html

c) Private/secure email clients

Infoencrypt: https://www.infoencrypt.com/
Sendinc: https://www.sendinc.com/

HushMail: https://www.hushmail.com/
Lockbin: https://lockbin.com/Account/Register?accountType=FreeUser
Sbwave Enkryptor: http://www.sbwave.com/enkryptor/encrypt.html
Comodo Free Secure Email Certificate: http://www.comodo.com/home/email-security/free-email-certificate.php
MEO: http://www.nchsoftware.com/encrypt/index.html
17) Programming (Numai pentru utilizatori avansați)

AutoIt: http://www.autoitscript.com/site/autoit/
Code::Blocks: http://www.codeblocks.org/
Codecademy-Learn code: http://www.codecademy.com/
ConTEXT: http://www.contexteditor.org/
Crimson Editor: http://www.crimsoneditor.com/
DAMN NFO Viewer: http://www.softpedia.com/get/Office-...O-Viewer.shtml
Flashdevelop: http://osflash.org/flashdevelop
GetDiz: http://www.outertech.com/en/notepad-replacement
HxD: http://mh-nexus.de/en/downloads.php?product=HxD
jGRASP: http://www.jgrasp.org/
Notepad++: http://notepad-plus-plus.org/
Programmer's Notepad: http://www.pnotepad.org/
SharpDevelop: http://www.icsharpcode.net/OpenSource/SD/
Win32Pad: http://winscp.net/eng/docs/introduction

18) Remote access and remote support (Numai pentru utilizatori avansați)

TeamViewer: http://www.teamviewer.com/en/download/index.aspx
Join.me: https://join.me/
LogMeIn: http://help.logmein.com/SelfServiceDownloads
Mikogo: http://www.mikogo.com/product/what-is-mikogo/
UltraVNC: http://www.uvnc.com/

19) System Tools (Unele dintre ele sunt recomandate numai pentru utilizatorii avansați)

Belarc Advisor: http://www.belarc.com/free_download.html
EasyBCD: http://neosmart.net/dl.php?id=1
Hiren's BootCD: http://www.hirensbootcd.org/download/
Inno Setup (installer): http://www.jrsoftware.org/isinfo.php
Kiwi-program monitor/tweak: http://drinkprog.com/kiwi/
MGA Diagnostic tool: http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=52012
.NET Framework- All versions: http://www.askvg.com/what-is-microso...rsions-inside/
Process Explorer: http://technet.microsoft.com/en-us/s...rnals/bb896653
pserv (pserv.cpl replacement): http://p-nand-q.com/gtools/pserv3.html
Secunia PSI: https://secunia.com/vulnerability_scanning/personal/
Speccy: http://www.piriform.com/speccy
System Nucleus-tweak and monitor: http://www.spencerberus.com/projects.aspx
TweakNow PowerPack: http://tweaknow.com/powerPack.php
TweakUI for XP: http://download.cnet.com/Tweak-UI/30...-10002117.html
Tweaking.com (repair tool): http://www.tweaking.com/content/page...ll_in_one.html
Ultimate Boot CD: http://www.ultimatebootcd.com/
Ultimate Windows Tweaker: http://www.thewindowsclub.com/ultima...ista#more-1957
Unlocker: http://www.emptyloop.com/unlocker/
Unknown Device Identifier: http://www.zhangduo.com/udi.html
Windows Error Lookup Tool (View Windows Error Code and Define Descriptions): http://www.gunnerinc.com/welt.htm
WinMend Auto Shutdown: http://www.winmend.com/auto-shutdown/

a) Care & Maintenance

Advanced SystemCare Free (all-in-one): http://www.iobit.com/advancedsystemcareper.html
Ashampoo WinOptimizer Free: http://www.ashampoo.com/en/usd/pin/3...Optimizer-Free
Auslogics Registry Cleaner: http://www.auslogics.com/en/software/registry-cleaner/
CCLeaner: http://www.piriform.com/ccleaner/download
CCEnhancer: http://thewebatom.net/software/ccenhancer/
GLARY All-In-One: http://www.glaryutilities.com/
Clean Master: http://www.cmcm.com/en-us/clean-master-for-pc/
JetClean: http://www.bluesprig.com/jetclean.html
SlimCleaner: http://slimcleaner.com/
System Ninja: http://singularlabs.com/software/system-ninja/

b) Defragmentation

Auslogics Defrag: http://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/
Defraggler: http://www.piriform.com/defraggler
MyDefrag: http://www.mydefrag.com/
O&O Defrag: http://www.oo-software.com/free/en/
Puran Defrag: http://www.puransoftware.com/index.html
Smart Defrag: http://download.cnet.com/Smart-Defra...nt;contentMain
WinContig: http://wincontig.mdtzone.it/en/

c) Disk Utilities

AOMEI Partition Assistant Standard Edition: http://www.disk-partition.com/
Active KillDisc: http://www.killdisk.com/downloadfree.htm
CCLeaner (full function drive wiper): http://www.piriform.com/ccleaner/download
CrystalDiskInfo-HDD/SSD utility: http://crystalmark.info/software/Cry...o/index-e.html
DBAN: http://www.dban.org/about
EaseUS Partition Master: http://www.partition-tool.com/personal.htm
HDD OEM Diagnostics Tools and Utilities: http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287#conner
HDDScan: http://hddscan.com/
GParted: http://gparted.sourceforge.net/download.php
HotSwap! http://mt-naka.com/hotswap/index_enu.htm
HP USB Disk Storage Format Tool: http://download.cnet.com/HP-USB-Disk...-10974082.html
MiniTool Partition Wizard: http://www.partitionwizard.com/
NoDrives Manager (hide windows drives): http://nodrvman.sourceforge.net/
SpaceSniffer (find lost disk space): http://www.uderzo.it/main_products/s...fer/index.html
WinToFlash- AIO USB Install Tool: http://wintoflash.com/home/en/

d) DOCKS for Windows

ObjectDock: http://www.stardock.com/products/objectdock/
Nexus by Winstep: http://www.winstep.net/index.asp
XWindows Dock: http://xwdock.aqua-soft.org/
Ultimate Docks collection: http://www.askvg.com/ultimate-collec...s-for-windows/

e) Driver tools

Ma-Config: http://www.ma-config.com/en
Driver Genius-Driver backup tool: http://www.driver-soft.com/
Driver Magician: http://www.drivermagician.com/Lite.htm
IObit Driver Booster Free: http://www.iobit.com/driver-booster.php
DriverMax (requires free registration for full features): http://www.drivermax.com/index.htm
DriverPack Solution: http://drp.su/download.htm
SlimDrivers Free; http://download.cnet.com/SlimDrivers...-75279940.html
Unknown Device Identifier: http://www.zhangduo.com/udi.html

f) File Splitter (Numai pentru utilizatori avansați)

FFSJ-file splitter/joiner: http://www.jaist.ac.jp/~hoangle/filesj/
Free File Splitter: http://www.filesplitter.org/
GSplit: http://www.gdgsoft.com/gsplit/index.aspx
HJsplit: http://www.hjsplit.org/

g) Network Tools

Advanced IP Scanner: http://www.advanced-ip-scanner.com/
NetSpeedMonitor: http://www.floriangilles.com/software/netspeedmonitor
NetTraffic: http://venea.net/link/nettraffic
NetWorx: http://www.softperfect.com/products/networx/
SoftPerfect Network Scanner: http://www.softperfect.com/products/...ner/?from=auto
Svchost Process Analyzer: http://www.neuber.com/free/svchost-analyzer/index.html
TCPView: http://technet.microsoft.com/en-us/s...rnals/bb897437
Wireshark: http://www.wireshark.org/about.html

h) Organization (Numai pentru utilizatori avansați)

Anti-Twin: http://www.joerg-rosenthal.com/en/an.../download.html
FreeCommander: http://www.freecommander.com/index.htm
FreeFileSync: http://freefilesync.sourceforge.net/index.php
SyncToy 2.1-Microsoft: http://www.microsoft.com/en-us/downl....aspx?id=15155

i) Password Managers

KeePass Password Safe: http://keepass.info/
LastPass: https://lastpass.com/
Password Safe: http://passwordsafe.sourceforge.net/

j) Shell Extensions (Numai pentru utilizatori avansați)

Link Shell Extension: http://schinagl.priv.at/nt/hardlinks...kshellext.html
Open++ (context menu): http://download.cnet.com/Open/3000-2094_4-10743609.html
Path Copy Copy: http://pathcopycopy.codeplex.com/
ShellExView v1.86 - Shell Extensions Manager: http://www.nirsoft.net/utils/shexview.html
SKTimeStamp: http://tools.tortoisesvn.net/SKTimeStamp.html

k) Startup Managers (Numai pentru utilizatori avansați)

Autoruns for Windows (startup manager): http://technet.microsoft.com/en-us/s...rnals/bb963902
BootVis (XP startup manager): http://www.majorgeeks.com/download.php?det=664
Mike Lin's Startup Control Panel: http://www.mlin.net/StartupCPL.shtml
Starter: http://codestuff.tripod.com/products_starter.html
Startup Delayer: http://www.r2.com.au/page/products/show/startdelay

l) Uninstallers

GeekUninstaller: http://www.geekuninstaller.com/
IObit Uninstaller: http://www.iobit.com/advanceduninstaller.html
PC Decrapifier: http://pcdecrapifier.com/
Revo Uninstaller free version: http://www.revouninstaller.com/revo_..._download.html
Toolbar Cleaner: http://toolbarcleaner.com/

m) Virtualization (Numai pentru utilizatori avansați)

VirtualBox: http://www.virtualbox.org/
Virtual PC/XP Mode: http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/
1. Windows Virtual PC Direct Download Links:Windows Virtual PC Direct Download (32bit)
Windows Virtual PC Direct Download (64bit)
2. Windows XP Mode Direct Download Links:Windows XP Mode
3. Patch KB977206 Direct Download Links:Patch KB977206 (32bit)
Patch KB977206 (64bit)

VMware Player: http://www.vmware.com/products/player/

20) Audio/Video Downloaders and Converters

Any Video Converter: http://www.any-video-converter.com/p...or_video_free/
Any Audio Converter: http://www.any-video-converter.com/products/for_free_audio_converter/
CamStudio: http://camstudio.org/
Freemake Video Downloader: http://www.freemake.com/free_video_downloader/
Freemake Video Converter: http://www.freemake.com/free_video_converter/
Format Factory (audio & video converter): http://www.formatoz.com/
Hamster Free Video Converter: http://videoconverter.hamstersoft.com/en/
HandBrake: http://handbrake.fr/
MediaCoder: http://www.mediacoderhq.com/
Orbit Downloader: http://www.orbitdownloader.com/
StreamTransport: http://www.streamtransport.com/
VideoCacheView: http://www.nirsoft.net/utils/video_cache_view.html
WinX DVD Ripper: http://www.winxdvd.com/dvd-ripper/
Y-Mule: http://www.y-mule.com

21) FREE Data backup

FREE 25GB Windows cloud file share/storage
Live SkyDrive: http://windows.microsoft.com/en-us/w...e-file-storage

Free data backup (până la 2GB)
Dropbox: http://www.dropbox.com/
MOZY: https://mozy.com/home/

Free data backup (până la 5GB)
IDrive Online Backup: http://download.cnet.com/IDrive-Onli...-10910497.html

22) Image and Data backup

FREE Backup

AOMEI Backupper: http://www.backup-utility.com/free-backup-software.html
Comodo Backup: http://www.comodo.com/home/data-stor...odo-backup.php
EaseUS Todo Backup Home: http://www.todo-backup.com/products/...p-software.htm
Macrium Reflect (free version imaging only): http://www.macrium.com/reflectfree.asp
Paragon Backup and Recovery 2013: http://www.paragon-software.com/home/br-free/

23) Alte programe gratuite recomandate (Unele dintre ele sunt recomandate numai pentru utilizatorii avansați)

AskVG Apps: http://www.askvg.com/downloads/
Anki (multi-option learning and teaching tool): http://ankisrs.net/index.html
AAClr (auto aero colors): http://tools.tortoisesvn.net/AAClr.html
BExplorer: http://better-explorer.com/
Battery Bar: http://osirisdevelopment.com/BatteryBar/
Ctrlr-Control any MIDI enabled hardware: http://ctrlr.org/
DOSBox-DOS emulator: http://www.dosbox.com/information.php?page=0
FREEOPENER (multi-file opener/player): http://www.freeopener.com/
GameSave Manager: http://gsm.duncsweb.com/
Mozilla Thunderbird-multiple email client: http://www.mozillamessaging.com/en-US/thunderbird/
puush-share instantly: http://puush.me/
SaveGameBackup.net: http://savegamebackup.net/forum/
Screenshot Captor: http://www.donationcoder.com/Softwar...eenshotcaptor/
Skype: http://www.skype.com/intl/en-us/home
TeraCopy: http://www.codesector.com/teracopy.php
Tweaks.com Logon Changer for Windows 7: http://tweaks.com/software/tweakslogon/
Free Alarm Clock: http://freealarmclocksoftware.com/
UNetbootin-Linux: http://unetbootin.sourceforge.net/

sursa

Top antivirusi gratuiti 2015

Antivirusul este una dintre primele aplicaţii pe care trebuie să le instalezi pe calculator pentru a micşora riscul unei infecţii cu viruşi, spyware sau alte tipuri de infecţii care se răspândesc din ce în ce mai mult pe internet.

Practic, instalarea unui antivirus este esenţială pentru funcţionarea PC-ului într-o eră în care beneficiem de acces permanent la internet şi de posibilitatea de a transfera date printr-o multitudine de metode.

Se spune că cea mai bună protecţie împotriva atacurilor informatice este asigurată de antiviruşii contra-cost, care beneficiază de numeroase opţiuni suplimentare şi de suport din partea producătorului.

Există însă şi antiviruşi gratuiţi care oferă un nivel de protecţie foarte bun, mai ales că în cele mai multe cazuri vorbim despre versiuni free ale antiviruşilor cu bani. Aceştia oferă cel mai bun raport preţ/performanţă şi, chiar dacă nu oferă atât de multe funcţii şi opţiuni, se descurcă bine la cel mai important aspect: protejarea împotriva infecţiilor cu viruşi.

În plus, pentru utilizatorii obişnuiţi, un antivirus gratuit este mai uşor de utilizat decât unul cu funcţii complexe care trebuie configurat manual.

Iată o selecţie a celor mai buni antiviruşi gratuiţi disponibili în prezent pe piaţă:
Avast! Free Antivirus

Unul dintre cele mai apreciate antivirusuri gratuite este Avast! Free Antivirus. Ajuns la versiunea 8.0, Avast! Free Antivirus asigură protecţie de bază împotriva viruşilor şi a spyware-ului, dar previne şi exploatarea unor bug-uri din cele mai cunoscute browsere şi oferă acces limitat la Sandbox, o opţiune care permite rularea într-un mediu securizat a aplicaţiilor potenţial periculoase. În plus, dacă nu ştii cum să rezolvi anumite probleme, antivirusul include şi opţiunea de a fi configurat şi utilizat de la distanţă de un prieten. Merită precizat că, după primele 30 de zile de la instalare, antivirusul necesită înregistrare, însă aceasta este complet gratuită.


Avast! Free Antivirus
Bitdefender Antivirus Free Edition

Realizat de producătorul român Softwin, Bitdefender Antivirus Free Edition are câteva avantaje interesante comparativ cu concurenţa în special pentru utilizatorii începători: nu necesită configurare nici măcar după instalare şi oferă opţional şi are interfaţă în limba română. Antivirusul este capabil să scaneze sistemul automat la anumite intervale de timp, are funcţie antiphishing pentru blocarea tentativelor de fraudă online şi include servicii de scanare în cloud pentru o protecţie mai rapidă împotriva celor mai noi ameninţări. În plus, interfaţa este intuitivă şi uşor de utilizat de toate tipurile de utilizatori.


Bitdefender Antivirus Free Edition
AVG Antivirus Free 2013

AVG Antivirus Free 2013 este un alt antivirus gratuit cu o bună reputaţie câştigată pe parcursul timpului, care oferă protecţie de bază împotriva viruşilor şi a altor tipuri de malware. În plus, există alte câteva opţiuni secundare, printre care un modul de scanare de link-uri care te avertizează dacă vizitezi un site potenţial periculos, un modul Anti Rootkit sau opţiune de protecţie a identităţii. Din păcate, acest antivirus este unul destul de lent atunci când scanezi tot computerul pentru posibile infecţii, lucru care ar putea deveni deranjant dacă operaţiunea este efectuată frecvent.


AVG Antivirus Free 2013
Panda Cloud Antivirus

Spaniolii de la Panda au decis să profite de conexiunile permanente la internet de care ne bucurăm (aproape) toţi şi să lanseze un antivirus gratuit cu un mod de funcţionare inedit: prin intermediul unui serviciul in the cloud. Astfel, Panda Cloud Antivirus nu are nevoie de descărcarea ultimelor semnături de viruşi, întrucât le primeşte automat în momentul în care serverul Panda este actualizat cu acestea. Antivirusul punctează şi prin interfaţa simplă şi dezinfectările automate, dar şi prin protecţia la navigarea în browser. Nu uita însă ca Panda Cloud Antivirus este util numai dacă ai o conexiune permanentă (şi ieftină) de acces la internet.


Panda Cloud Antivirus
Avira Free Antivirus

Avira Free Antivirus este un alt antivirus bine cunoscut care oferă o protecţie solidă împotriva viruşilor, troienilor sau rootkit-urilor în timp real, plus un modul Anti Adware şi Anti Spyware. În plus, beneficiază şi de Browser Tracking Blocker, care blochează stocarea de date personale de către site-urile pe care le vizitezi, şi Website Safety Advisor, care îţi oferă informaţii despre securitatea site-urilor atunci când efectuezi o căutare pe Google. Din păcate, aceste două opţiuni sunt disponibile numai prin intermediul Avira Toolbar, un toolbar care se integrează în browser. Alegerea Avira este puţin dubioasă, fiind cunoscută reticenţa utilizatorilor de a instala astfel de toolbar-uri.


Avira Free Antivirus
Microsoft Security Essentials

Ultimul, dar nu cel din urmă antivirus din listă este Microsoft Security Essentials, produs de aceeaşi companie ca şi sistemul de operare Windows. MES mizează în primul rând pe o interfaţă minimalistă care nu necesită interacţiunea cu utilizatorul, pe consumarea unei cantităţi reduse de resurse, dar şi pe o detecţie bună a ameninţărilor informatice. Evident, nu totul este perfect, iar problemele apar la identificarea unui virus: scanarea completă a sistemului durează mult, la fel ca şi trecerea fişierelor infectate în carantină. Totuşi, MES rămâne o soluţie bună pentru utilizatorii începători care nu vor să aibă de-a face cu un antivirus dificil de configurat.


Microsoft Security Essentials
Concluzii

Dacă din diverse motive nu vrei să dai bani pe un antivirus, ai numeroase alternative gratuite care se descurcă cel puţin la fel de bine când vine vorba despre detecţia viruşilor. Din cei mai mulţi antiviruşi gratuiţi lipsesc funcţiile avansate de configurare, însă acestea sunt utilizate în general de o mică parte din utilizatorilor. În plus, un antivirus gratuit are aproape mereu avantajul unei interfeţe intuitive şi simplu de utilizat de orice utilizator, indiferent de nivelul de experienţă pe care îl are în folosirea calculatorului.

sursa

Tutorial foto: profunzimea de camp

Profunzimea de camp este versiunea romaneasca a notiunii de DOF, acronim pentru "depth of field", si este definita ca portiunea dintr-o imagine exprimata ca distanta care este clara. Atunci cand focalizam intr-un anumit punct, vom obtine o zona clara in planul ce contine acest punct paralel cu cel al senzorului aparatului foto.

Inainte sa intram in detalii tehnice, cateva cuvinte despre folosirea notiunii. Profunzimea de camp poate fi mare, atunci cand zona clara este adanca (de exemplu, la un peisaj realizat cu un obiectiv grand-angular in care distanta de focalizare este de 5 metri, iar diafragma este inchisa la f/8) sau mica, atunci cand zona clara este ingusta (de exemplu, la un portret realizat cu un obiectiv telefotografic la o distanta de focalizare de 2 metri, iar diafragma este deschisa la f/2.8).

In mod clasic, profunzimea de camp este influentata de catre distanta focala utilizata, diafragma folosita si distanta dintre aparatul foto si subiect. Totusi, mai exista un factor despre care se vorbeste mai putin, si anume pata de difuzie.

Pata de difuzie


In limba engleza, terminologia corecta este "maximum permissible circle of confusion diameter limit", iar in limba romana, corect este "limita considerata acceptabila a petei de difuzie", dar pentru a usura intelegerea notiunii ne vom referi la aceasta doar ca "pata de difuzie".

Termenul se refera la cel mai mic element dintr-o imagine care poate fi perceput ca fiind clar de catre ochiul uman.

In fotografie, fiecarui format de imagine (adica diferiti senzori, FX, DX sau CX) ii este asociata o valoarea a petei de difuzie, ce este direct proportionala cu dimensiunea senzorului. De exemplu, formatului CX ii este asociata valoarea 0,011 mm, celui FX 0,03mm, iar senzorilor din aparatele COOLPIX valori si mai mici. Cu cat senzorul este mai mic, cu atat profunzimea de camp este mai mare. In cazul aparatelor compacte, pentru a avea o profunzime de camp mica, trebuie folosite distante focale lungi si distante mici de focalizare.



Trebuie precizat ca aceasta asociere dintre dimensiunea senzorului si valorile petei de difuzie este mai mult o conventie, pentru ca in realitate ea depinde de acuitatea vizuala, de conditiile de vizualizare si de scala de marire.

Se explica astfel de ce, intr-o imagine, nu se trece brusc de la un element clar la unul neclar, ci treptat. Pe masura ce ne "indepartam" de zona focalizata, dimensiunile petei de difuzie incep sa depaseasca limita considerata acceptabila si astfel apare neclaritatea.

Desi este unul dintre factorii principali ai profunzimii de camp, pata de difuzie nu poate fi controlata de catre fotograf. Este aproape ca o constanta asociata fiecarui tip de senzor. Sa trecem totusi la factorii pe care ii putem controla.

Distanta focala si distanta de la aparat la subiect


Parametrul ce influenteaza profunzimea de camp si care nu este legat in niciun fel de echipament este distanta de la aparat la subiect (distanta de focalizare). Aceasta este direct proportionala cu profunzimea de camp. Cu cat ne apropiem de subiect, cu atat profunzimea de camp scade. Invers, daca dorim sa obtinem o profunzime de camp mai mare, trebuie sa ne distantam mai mult de subiect.





Nikon D200 + AF-S VR Micro-Nikkor 105mm F2.8G IF-ED

O distanta focala lunga si o distanta intre aparat si subiect de sub 1 metru au ca rezultat o profunzime de camp putin adanca, chiar daca diafragma este inchisa la f/5.6.




Nikon D300s + AF-S VR Micro-Nikkor 105mm F2.8G IF-ED

Acelasi obiectiv ca mai sus, de aceasta data inchis la f/4. Distanta de cativa metri dintre aparat si subiect mareste considerabil profunzimea de camp.

In cazul distantei focale, lucrurile sunt la fel de simple, numai ca invers proportional. Cu cat scade distanta focala, cu atat creste profunzimea de camp.

Din acest motiv, se spune despre obiectivele grand-angulare si super grand-angulare ca au o profunzime de camp mare si despre cele telefotografice ca au o profunzime camp mica.



Nikon D5100 + AF-S DX Zoom-NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR


La distanta focala de 18mm (cu unghi de cuprindere echivalent in format 35mm unui obiectiv cu distanta focala 27mm), la o diafragma f/5.6 si cu o distanta de focalizare de cativa metri, obtinem o profunzime de camp mare, toate elementele din fotografie fiind clare.


Legat de distanta focala, si aici trebuie facuta o precizare pentru a fi corecti din punct de vedere tehnic. Este adevarat ca in practica, o distanta focala mai lunga sa traduce printr-un DOF mai mic, dar ce se intampla atunci subiectul fotografiat ocupa aceeasi dimensiune in cadru? Daca am face un portret cu un obiectiv telefoto la o anumita diafragma, si altul cu un obiectiv grand-angular sau super grand-angular la aceeasi diafragma, astfel incat in ambele subiectul fotografiat sa ocupe aceeasi dimensiune (adica daca ne-am apropia foarte mult cu obiectivul grand-angular de subiect), profunzimea de camp ar fi aceeasi.

Diafragma

Pentru a obtine o profunzime mica de camp, cum ar fi de dorit in cazul portretelor unde subiectul este separat de fundal, trebuie folosita o deschidere cat mai mare a diafragmei(valori f cat mai mici, f/1.8, f/2.8, f/4 etc). Invers, daca avem nevoie de o portiune cat mai mare dintr-o imagine sa fie clara, trebuie sa inchidem diafragma cat mai mult. Cat de mult, vom afla putin mai incolo.





Nikon D700 + AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED, @70mm, distanta de focalizare de aproximativ 1 metru.




Nikon D700 + AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED, @70mm, distanta de focalizare de aproximativ 2 metri.

In cele doua imagini de mai sus, puteti observa efectul diafragmei, dar si al distantei de focalizare asupra profunzimii de camp. In primul set, distanta de focalizare este de 1 metru, in timp ce in al doilea este de 2 metri.

Ambele extreme ale diafragmei ridica dificultati ce trebuie luate in calcul pentru obtinerea rezultatelor dorite. In cazul folosirii unor diafragme foarte deschise, focalizarea (fie ca este automata sau manuala) devine extrem de sensibila pentru ca zona de clar este foarte mica. Orice abatere sa va traduce prin fotografii soft.



Nikon D800 + AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED


Desi distanta focala este mica, doar 24mm, combinatia dintre diafragma f/2.8 si distanta de focalizare mica au produs o profunzime de camp mica, izoland subiectul de fundal.


La capatul opus, folosirea unor diafragme prea mici (valori f cat mai mari, f/11, f/16 etc) duce la aparitia fenomenului de difractie. In cazul in care se doreste o profunzime de camp cat mai mare, logica spune ca trebuie sa inchidem diafragma cat mai mult, pana la valorile maxime ale obiectivelor, cum ar fi f/22.

Din pacate, atunci cand lumina dintr-un singur punct este fortata sa treaca printr-o fanta foarte mica, asa cum este o diafragma inchisa la valori mentionate mai sus, razele acesteia vor ajunge pe senzor in locatii usor diferite, distribuite sub forma unui disc, cunoscut in fizica sub numele de Airy. Puteti sa va imaginati discurile Airy ca fiind pete de difuzie a caror diametru depaseste limita considerata acceptabila, ceea ce rezulta intr-o pierdere a claritatii.


In fotografie, limita de difractie este valoarea diafragmei peste care claritatea imaginii incepe sa se degradeze. Aceasta limita nu este universala pentru toate aparatele foto, ci este strans legata de dimensiunea fotositului (elementul receptor al unui senzor), care depinde la randul lui de dimensiunea senzorului si de rezolutia acestuia. Pentru DSLR-uri, limita de difractie se situeaza undeva in intervalul f/11-f/16, in functie de model, iar pentru aparate compacte este considerabil mai joasa.



Nikon D90 + Nikon AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR, @f/5.6.

Sunt cazuri in care diafragma are un rol mai mic asupra profunzimii de camp. Desi focala este in domeniul telefotografic, 100mm (cu unghi de cuprindere echivalent in format 35mm unui obiectiv cu distanta focala 150mm), distanta dintre aparat si subiect este cea "vinovata" pentru profunzimea de camp mare din imaginea de mai sus.





Nikon D90 + Nikon AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR, @f/4.5.


Si aici, distanta mare de focalizare este factorul decisiv in obtinerea unei profunzimi de camp mari.



Nikon D3s + AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED. Aici, distanta focala de 24mm, diafragma f/9 si distanta de focalizare de cativa metri contribuie la profunzimea de camp mare.

Puteti descoperi singuri limita de difractie pentru o anumita combinatie de body si obiectiv, asa cum am facut si noi mai jos. Procedura este cat se poate de simpla. Am folosit un Nikon D700cu obiectivul AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED pe trepied si am fotografiat o suprafata texturata. Am inceput de la f/8 si am inchis diafragma treptat pana la f/22.

Datorita senzorului FX si rezolutiei de 12 megapixeli, dimensiunile fotositurilor lui Nikon D700 sunt mai mari decat cele ale aparatelor DX si ale altor modele FX cu rezolutie mai mare. In aceste conditii, dupa cum se poate observa in imaginea de mai jos, efectele difractiei incep sa isi faca simtita prezenta de la f/16 in sus, la f/13 pierderea de claritate fiind minora.




Test pentru aflarea limitei de difractie pentru D700 si AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED.

Pentru a obtine rezultatele dorite, este ideal sa stiti limitele de difractie si sa nu inchideti diafragma peste un anumit punct, pentru ca desi profunzimea de camp va creste, veti pierde din claritate (sharpness).

Distanta hiperfocala

Aceasta notiune este utila atunci cand doriti sa realizati o fotografie in care toate elementele sa fie clare, de la cele mai apropiate la cele mai indepartate. Fotografia de peisaj beneficiaza cel mai mult de pe urma conceptului de distanta hiperfocala, in special cadrele care au elemente in prim-plan, cum ar fi o floare sau o stanca, ce trebuie sa fie clare in imagine.

Atunci cand focalizati la distanta hiperfocala, toate elementele din cadru de la jumatatea acesteia pana la infinit vor fi clare. Factorii care determina distanta hiperfocala sunt focala obiectivului, diafragma folosita si pata de difuzie.

In absenta unei scale de profunzime de camp, puteti afla aceasta valoare folosind un calculator, cum este cel de pe nikonisti.ro, sa o estimati cu ajutorul unor tabele sau sa o calculati cu ajutorul formulei H (mm) = f ^2 / ( F x CoC ), unde H este distanta hiperfocala exprimata in milimetri, f este distanta focala asa cum apare pe obiectiv, F este valoare diafragmei, iar CoC este valoare petei de difuzie despre care am discutat mai sus.

Calculatorul de profunzime de camp


Toate notiunile pe care le-am discutat mai sus se regasesc in noul calculator de profunzime de camp de pe nikonisti.ro, pe care il puteti accesa daca sunteti autentificat.

Acesta usureaza considerabil aflarea tuturor parametrilor legati de profunzimea de camp. Tot ce trebuie sa faceti este sa introduceti tipul aparatului foto, distanta focala in milimetri (asa cum apare pe obiectiv), diafragma folosita si distanta de la aparat la subiect (in metri).

Odata introduse datele, veti afla imediat cat este profunzimea de camp, inclusiv limita apropiata si indepartata si distributia acestuia, distanta hiperfocala si "limita considerata acceptabila a petei de difuzie" (care apare doar ca "pata de difuzie").

Concluzie

Profunzimea de camp trebuie privita tot timpul prin prisma tuturor factorilor, pata de difuzie, distanta focala, distanta dintre aparat si subiect si diafragma, si niciodata prin prisma unuia singur. Multi posesori de aparate DSLR aflati la inceput de drum se plang ca desi folosesc o diafragma inchisa (cum ar fi f/8 sau f/11), tot nu obtin o zona de clar suficient de mare, dar folosesc un obiectiv telefotografic cu focale lungi si se pozitioneaza foarte aproape de subiect.


Pe de alta parte, atunci cand doriti sa obtineti o profunzime mare de camp, nu trebuie sa uitati de limita de difractie care afecteaza calitatea imaginii atunci cand este depasita. Ideea de baza este ca trebuie sa evitati depasirea valorilor f/11 – f/16 in cazul in care folositi DSLR-uri.


Speram ca acest tutorial sa va ajute in explorarile fotografice alaturi de Nikon si asteptam comentariile voastre in spatiul de mai jos.

sursa